Business Hi-Tech

UE ar putea impune o taxa de 5% la importul de camere foto

02.04.2007, 18:12 20

Uniunea Europeana ar putea decide pana la jumatatea anului daca va impune o taxa vamala de aproape 5% la importul de camere foto digitale care dispun de functii video avansate, a declarat un oficial al Comisiei Europene, citat de presa internationala.
In prezent, camerele foto digitale sunt considerate echipamente IT si sunt scutite, conform Acordului privind Tehnologia Informationala, de taxele vamale la intrarea in cele 27 de state ale UE. Executivul de la Bruxelles intentioneaza insa sa incadreze aparatele foto care dispun de functii video avansate in categoria camcorderelor, care sunt impozitate cu 4,9%. Decizia va fi luata pana la jumatatea acestui an.
Introducerea taxei ar putea avea un impact puternic asupra producatorilor japonezi, care detin circa 85% din piata mondiala de camere foto. In 2006, exporturile japoneze de camere foto digitale in Europa au totalizat 5,1 mld. $ (3,8 mld. euro).
Cele mai importante asociatii mondiale ale producatorilor si distribuitorilor de camere foto efectueaza un lobby intens pentru ca aceasta masura sa fie abandonata, Bucurestiul fiind deja vizitat de trimisi ai CIPA (Camera and Imaging Products Association).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO