Business Hi-Tech

Turismul romanesc isi cauta drumul pe web

26.11.2001, 00:00 22



Prima bursa de turism online din spatiul virtual romanesc, care reprezinta in acelasi timp si site-ul oficial al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) din Romania, isi propune sa devina un intermediar atat intre agentiile de turism si clientii acestora, cat si intre oamenii de afaceri interesati de turism.

Site-ul poate fi accesat la adresa www.romaniantourism.ro si este conceput, gestionat si administrat de societatea Romanian Tourism, printre actionarii careia se numara si ANAT.

In acest spatiu pot fi gasite diverse informatii din domeniul turismului, precum si ofertele agentiilor din domeniu, dar si categorii de genul "Vanzari de active" sau "Joburi".

"Din acest punct de vedere, www.romaniantourism.ro vrea sa completeze un gol in media actuala deoarece, pana in acest moment, reprezentarea turismului romanesc pe Internet (deci cu acces international la informatie) este destul de limitata", a declarat pentru Ziarul Financiar Eugen Iacob, administratorul Romanian Tourism.

Deocamdata, in baza de date a site-ului sunt inscrise 90 de agentii, dintre care doar 35-40 au postat deja oferte, a mai spus Iacob.

Cornel Gaina, presedintele ANAT, "spera sa se convinga cat mai repede si ceilalti de potentialul enorm al comunitatilor virtuale in acest domeniu", pentru ca "site-ul se vrea a fi cel mai bun reprezentant de vanzari atat pentru agentii, dar si pentru ceilalti furnizori de servicii turistice".

Pentru moment, doar agentiile de turism membre ale ANAT pot introduce oferte pe site, dar pana la inceputul anului viitor se spera atragerea atat a agentiilor de turism care nu sunt membre ale ANAT, cat si a hotelurilor, restaurantelor sau transportatorilor care doresc sa-si publice ofertele proprii.

Din largirea bazei de date, vor avea de castigat atat portalul, care va incasa mai multi bani, cat si "consumatorii de produse turistice", deoarece vor avea posibilitatea sa opteze pentru oferte prin agentii sau direct la "producator".

"www.romaniantourism.ro reprezinta, pe de o parte, o oportunitate pentru agentii din turism de a-si pune in valoare ofertele, iar, pe de alta parte, o posibilitate excelenta pentru turisti de a gasi oferte care sa le satisfaca gusturile si pretentiile.

ai asta extrem de simplu pentru ca agentiile dispun de propriul sistem de administrare al ofertelor, iar vizitatorii au la dispozitie o serie de cautatoare foarte usor de utilizat prin care pot ajunge direct la tinta dorita".

Pe langa aceasta, site-ul detine o baza de date care cuprinde peste 10.000 de adrese de interes turistic (hoteluri, vile, pensiuni, cabane, restaurante, ambasade etc.). Iar fotografiile si descrierile aflate aici, cu toate ca par a fi desprinse din manualele de geografie, incearca totusi sa puna in valoare zonele si atractiile turistice din Romania.

Exista si o sectiune la care Iacob ar renunta bucuros, ca de altfel majoritatea romanilor, cea referitoare la regimul de acordare a vizelor. "Abia asteptam sa se implineasca previziunile privind renuntarea la vizele catre UE pentru Romania, pentru ca turistii vor fi principalii beneficiari ai acestei facilitati".

Vizitatorii portalului pot face in prezent rezervari online, dar Iacob asteapta reglementarea legislatiei privind platile online, pentru ca site-ul sa devina intradevar o bursa.

Deocamdata, pentru agentiile de turism membre ale ANAT, postarea anunturilor pe site este gratuita, dar Iacob afirma ca, in viitor, vor fi introduse anumite taxe.

"Potentialul site-ului este urias, deoarece produsele turistice se preteaza foarte bine pentru e-commerce. De aceea, cred ca intr-un an www.romaniantourism.ro o sa-si echilibreze balanta de venituri si cheltuieli. Ceea ce pentru site-uri de alt gen este un termen utopic, pentru noi el este unul extrem de realist", afirma Iacob.

Site-ul a fost lansat in urma cu cateva saptamani, cu ocazia Targului International de Turism 2001. Pentru viitorul apropiat se asteapta lansarea sectiunii in limba engleza a site-ului, urmand ca ulterior sa apara si versiuni in alte limbi de circulatie internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO