Business Hi-Tech

Tranzacţia RCS&RDS - UPC rămâne o temă de interes şi în 2012

Tranzacţia RCS&RDS -UPC rămâne o temă de interes şi în 2012

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

04.01.2012, 16:06 934

Achiziţia companiei de cablu UPC România de către firma românească RCS&RDS, subiectul care a provocat valuri anul trecut pe piaţa locală de comunicaţii, rămâne o temă de interes şi în 2012 în condiţiile în care pe piaţă nu există momentan semnale certe că această tranzacţie ar fi căzut. Cele două companii nu au recunoscut niciodată oficial discuţiile privind o eventuală tranzacţie, însă acestea au fost confirmate indirect de Bogdan Chiriţoiu (foto) - preşedintele Consiliului Concurenţei.

Chiriţoiu a relatat că reprezentanţi ai celor doi operatori au pus întrebări Concurenţei despre o posibilă tranzacţie, adăugând şi că instituţia pe care o conduce nu se opune din start unei asemenea tranzacţii. Chiriţoiu a precizat că discuţiile cu reprezentanţii celor două companii au fost doar consultative şi au vizat implicaţiile unei astfel de tranzacţii. "Ei vin şi spun: «Dacă aş face aşa, ce-aţi zice voi, vi s-ar părea OK treaba asta? Unde aţi avea semne de întrebare?»", a explicat Chiriţoiu.

Şeful Concurenţei declara în acest context că instituţia nu este "aprioric" împotriva tranzacţiei. Totuşi, UPC a negat şi veridicitatea informaţiilor prezentate de Chiriţoiu: "UPC nu derulează niciun fel de discuţii cu RCS&RDS pe tema unei potenţiale tranzacţii". Dacă firma orădeanului Zoltan Teszari ar prelua UPC România, atunci compania ar închide practic piaţa TV pentru un nou jucător şi şi-ar consolida puternic şi dominaţia pe internet fix.

Prin tranzacţia RCS&RDS - UPC, evaluată la 300 de milioane de dolari, s-ar crea o companie cu 4 milioane de clienţi numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienţi pe telefonie fixă, 1,4 milioane pe telefonie mobilă şi 1,4 milioane pe internet fix. Un asemenea jucător ar pune o presiune enormă atât pe Romtelecom şi Cosmote, cât şi pe liderii pieţei de telefonie mobilă Orange şi Vodafone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO