Business Hi-Tech

Tranzacţia prin care francezii de la Meridiam preiau jumătate din reţeaua Netcity şi intră în parteneriat cu E-Infra, grupul condus de Teofil Mureşan, are aprobarea Consiliului Concurenţei

Tranzacţia prin care francezii de la Meridiam preiau...

Autor: Cristina Bellu

07.01.2022, 12:32 341

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care grupul E-INFRA, format din Electrogrup, Nova Power & Gas, Direct One şi Netcity Telecom, a cedat în decembrie 2021, către compania franceză de investiţii Meridiam, jumătate din acţiunile NetCity Telecom, companie care dezvoltă şi administrează infrastructura subterană de fibră optică şi conducte pentru telecomunicaţii din Capitală.

În prezent, reţeaua subterană Netcity acoperă peste 1.760 km pe principalele artere din Bucureşti şi conectează peste 30.000 de clădiri din oraş.

“În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal”, spun reprezentanţii autorităţii de concurenţă.

Netcity Telecom este concesionarul reţelei Netcity, având ca responsabilităţi principale proiectarea, construcţia şi administrarea reţelei de canalizaţii de fibră optică de pe teritoriul Municipiului Bucureşti, îmbunătăţind astfel siguranţa şi peisajul urban prin migrarea în subteran a reţelelor de cabluri aeriene.

Odată cu acestă tranzacţie, Meridiam a intrat şi în acţionariatul Concesiune Telecom, societate care nu desfăşoară activităţi, scopul său fiind asigurarea de garanţii asumate prin Contractul de concesiune încheiat cu Municipiul Bucureşti în vederea dezvoltării reţelei Netcity.

”Suntem încântaţi de acest parteneriat inovator, care este şi prima noastră investiţie în România. Acest proiect va facilita atragerea de investiţii în industria digitală din Bucureşti şi va asigura dezvoltarea de soluţii urbane pentru a creşte calitatea vieţii în Capitală”, a declarat la momentul tranzacţiei Matthieu Muzumdar, Meridiam Chief Operating Officer Europa.

Meridiam construieşte în prezent reţele complexe de fibră optică în Germania şi Austria şi dezvoltă proiecte similare în Statele Unite ale Americii şi Canada.

Compania a fost fondată în 2005 de Thierry Déau şi este o societate independentă de investiţii de interes public, în conformitate cu dreptul francez, şi un administrator de active. Firma este specializată în dezvoltarea, finanţarea şi managementul pe termen lung al infrastructurii publice durabile în trei sectoare principale: mobilitate sustenabilă, servicii publice critice şi soluţii inovatoare cu emisii reduse de carbon.

Cu birouri în Addis Abeba, Amman, Dakar, Istanbul, New York, Luxemburg, Paris, Toronto, Viena, Libreville şi Johannesburg, Meridiam administrează în prezent un capital de 18 miliarde dolari  şi peste 100 de proiecte.

„Sectorul infrastructurii de telecomunicaţii evoluează rapid iar noi trebuie să fim în fruntea acestei transformări. Suntem încrezători că parteneriatul cu Meridiam va aduce beneficii majore proiectului Netcity şi, implicit, capitalei României. Încrederea este reflectată de dimensiunea si potenţialul proiectelor noastre actuale şi viitoare”, spune Teofil Mureşan, Preşedinte şi CEO E-INFRA.

Cu aproximativ 600 de angajaţi şi 24 de ani de activitate, grupul E-INFRA (Electrogrup Infrastructure) activează ca dezvoltator şi investitor în proiecte de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii şi este, totodată, cel mai important constructor român diversificat din energie, construcţii civile, telecomunicaţii şi smart city.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO