Business Hi-Tech

TotalSoft renunta la ideea de achizitii in regiune si isi deschide birou in Statele Unite

TotalSoft renunta la ideea de achizitii in regiune si isi deschide birou in Statele Unite

Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft: "Chiar daca nu mai castigam contracte noi in urmatorii doi ani, putem realiza un profit similar cu cel tintit numai deservind clientii existenti."

21.04.2008, 18:55 46

Compania TotalSoft, producator local de solutii software pentru mediul de afaceri, a abandonat planurile de achizitii in regiune, intentionand sa deschida in schimb sucursale in Statele Unite, dar si in Bulgaria si Ungaria.
"Dupa o perioada de tatonari cu parteneri regionali, am renuntat pentru moment la ideea de achizitii. Am ajuns la concluzia ca deschiderea unor reprezentante cu angajati locali este o solutie mult mai rapida pentru a creste compania", a declarat pentru ZF Liviu Dragan, directorul general al TotalSoft.
Compania avea in plan o serie de achizitii in tarile vecine, care se afla cu un pas in urma Romaniei pe segmentul aplicatiilor de business - Bulgaria, Serbia, Moldova, Albania sau Grecia.
"Intentionam sa deschidem un birou in Sofia pana la 1 iulie. Avem, de asemenea, un birou la Belgrad pe care dorim sa il revitalizam si tintim Ungaria. Este un proces treptat si vom analiza si alte piete", a adaugat Dragan.
Referitor la biroul din Statele Unite, oficialul TotalSoft a precizat ca va fi deschis anul acesta, impreuna cu un partener american, care va comercializa solutia ERP (de planificare a resurselor intreprinderilor) Charisma.
"Vom deschide reprezentanta impreuna cu Marius Balaceanu, fostul director de vanzari al Oracle Romania", a mai spus Dragan.
El a precizat ca biroul va fi situat fie in Washington, fie in Chicago. "Nu am optat pentru Silicon Valley pentru ca nu este o locatie buna pentru vanzari directe", a adaugat Dragan.
Reprezentantul companiei nu a dorit sa ofere o valoare exacta a nivelului investitiilor necesare extinderii TotalSoft.
"Suntem constienti ca in urmatorii doi-trei ani se va produce o saturatie a pietei locale de IT, iar TotalSoft nu poate sa ajunga la o cifra de afaceri de peste 60 mil. euro atat de usor numai din vanzarile de pe piata locala. Prin procesul de internationalizare se poate atinge acest nivel", a declarat Dragan, adaugand: "In Bulgaria, spre exemplu, am putea realiza 20% din vanzarile din Romania daca am dispune de resursele necesare".
Anterior, TotalSoft estimase atingerea unei cifre de afaceri de 100 mil. dolari (67,3 mil. euro) in urmatorii cinci ani, obiectiv reafirmat de catre Dragan, care detine 20% din actiunile producatorului de software.
Potrivit acestuia, actionarul majoritar Global Finance va juca un rol important in extinderea viitoare a companiei. In 2005, fondul de investitii elen Global Finance a cumparat 80% din capitalul social al TotalSoft, in urma unei tranzactii de aproximativ 10 mil. dolari (7,7 mil. euro), care a evaluat compania la 9,6 mil. euro.
Pentru 2008, compania tinteste un avans de 30% al cifrei de afaceri fata de anul trecut, la 16,5 mil. euro, in timp ce nivelul profitului operational este asteptat sa urce cu 65%, la 4 mil. euro.
"Speram, ca incepand cu 2008, ritmul cresterii sa fie liniar, pana la atingerea obiectivului final in 2013", a spus Dragan, adaugand ca TotalSoft in continuare nu isi pune problema listarii pe piata de capital.
El a mai spus ca strategia de extindere a companiei prevede exclusiv comercializarea de aplicatii software: "Nu vom merge deloc pe ideea de a face outsourcing. Vom incerca sa vindem Charisma si produse similare - produse de nisa pentru sectoarele financiar, leasing, credit sau produse de management al proiectelor (solutia Primavera ? n. red.)."
Dragan este convins ca exista o piata pentru astfel de produse. "Cred ca cel mai important lucru pe care o companie IT poata sa il faca este sa se indrepte spre dezvoltarea de produse software ? de nisa sau nu. Exista o oarecare inhibitie a multor companii din Romania privind intrarea pe o piata pe care exista deja solutii software cu vechime, gen ERP, CRM (managementul relatiilor cu clientii) sau HR (resurse umane)", a declarat reprezentantul companiei.
"Mai exista foarte mult loc. Nu trebuie neaparat sa inventezi ceva, ci sa il faci mai eficient", a spus Dragan, amintind de faptul ca TotalSoft a intrat pe piata italiana cu solutia Charisma, chiar daca existau mai multe alternative locale pe acest segment.
"Cel mai important lucru este ca o companie sa se indrepte spre IP (proprietate intelectuala) si nu spre proiecte. Dupa parerea mea, aceasta abordare este gresita - Romania trebuie sa treaca din zona de outsourcing in zona de competenta", a spus Dragan.
El a adaugat ca o companie precum TotalSoft este atractiva pentru un fond de investitii deoarece este o firma predictibila, care s-a bazat pe produs si nu pe proiecte. "Chiar daca nu mai castigam contracte noi in urmatorii doi ani, putem realiza un profit similar cu cel tintit numai deservind clientii existenti", a precizat oficialul TotalSoft.
Dragan este de parere ca firmele locale ar mai trebui sa ia in considerare si segmentul SaaS - software-ul vandut ca serviciu: "Nu toti clientii doresc sa achizitioneze un produs de cateva zeci sau sute de mii de euro. Companiile mici ar putea avea sansa de a castiga contracte in fata jucatorilor mari prin astfel de solutii".
Aplicatiile de tip SaaS (Software as a Service) sunt gazduite pe serverele furnizorului sau ale unor terti, clientul final accesand serviciile de care are nevoie prin internet. Acesta trebuie sa plateasca un abonament lunar pentru utilizarea serviciilor, in loc sa achizitioneze o licenta pe care sa o instaleze pe serverele proprii.
Dragan a precizat ca momentan TotalSoft nu ia in considerare dezvoltarea pe aceasta directie, urmarind mai degraba domeniul administratiei publice. El sustine ca 2008 are un potential ridicat, insa o strategie clara se va putea stabili imediat dupa alegeri. Anul trecut, companiile TotalSoft, Ascenta (divizia de consultanta si servicii IT a grupului Softwin) si Intrarom au creat un consortiu care urmareste implementarea de solutii IT in administratia publica din Romania, in incercarea de a atrage o parte din fondurile de 336 mil. euro alocate de UE Romaniei pentru perioada 2007-2013.
De curand, Ascenta si TotalSoft au castigat un contract de 1 mil. euro pentru implementarea unei solutii ERP in cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva. Acesta reprezinta al doilea mare proiect al celor doua firme dupa cel de 2,4 mil. euro castigat anul trecut la Primaria Sectorului 6 Bucuresti.
"In urmatoarele doua luni se vor debloca fondurile structurale pentru segmentul IT. Acest lucru va avea efect pozitiv, avand potentialul de a determina o revitalizare a pietei de IT", a declarat Dragan.
Pe de alta parte, spune el, daca deblocarea nu se realizeaza in termenul propus, cheltuielile pe segmentul IT ar putea scadea, pentru ca multe firme amana semnarea contractelor in speranta de a atrage fonduri europene.

Schimbare de strategie
TotalSoft isi anuntase la inceputul anului intentia de a achizitiona mai multe companii din regiune (Bulgaria, Ungaria, Serbia)

Compania si-a schimbat strategia, intentionand sa isi deschida reprezentante in aceste tari, precum si un birou in Statele Unite
Obiectivul TotalSoft pe termen lung este atingerea unei cifre de afaceri de 100 mil. $ (67,3 mil. euro) in urmatorii cinci ani

Compania se va axa exclusiv pe comercializarea de produse software si nu se va implica in activitati de outsourcing

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO