Business Hi-Tech

Toshiba va prelua liniile de productie de cipuri pentru consolele Sony

19.10.2007, 17:35 22

Compania japoneza Sony va vinde divizia care produce cipuri pentru console de jocuri video firmei Toshiba, ceea ce ii va permite sa isi sporeasca investitiile pe segmentul electronicelor de consum, scrie Bloomberg.
Toshiba, cel mai mare producator de cipuri din Japonia, va prelua liniile de productie care realizeaza procesoarele Cell, care stau la baza consolei PlayStation 3.
Oficialii celor doua companii nu au dezvaluit detaliile financiare ale tranzactiei, insa cotidianul de business Nikkei a anuntat ca valoarea totala a contractului este estimata la 130 mld. yeni (783,3 mil. euro).
Aceasta tranzactie se incadreaza in planurile Sony de a renunta la liniile de business neprofitabile si ii ofera presedintelui Howard Stringer posibilitatea de a investi mai multe fonduri in fabricile de televizoare si camere digitale. Resursele consumate de procesul de dezvoltare a procesorului Cell, in care Sony a investit peste 200 mld. yeni (1,2 mld. euro), au determinat divizia de productie de cipuri sa raporteze o pierdere in anul fiscal precedent.
Potrivit oficialilor Sony si Toshiba, cele doua companii vor intra intr-un joint-venture pentru a produce cipuri, aspectele legale ale intelegerii urmand sa fie finalizate la sfarsitul lunii martie a anului viitor. Toshiba va detine o participatie de 60% din noua companie, iar Sony va prelua restul pachetului de actiuni.
In viitorul apropiat, Toshiba va prelua si liniile de productie Sony ale procesorului grafic RSX utilizat in consola PlayStation 3. Inaintea anuntului privind tranzactia cu Toshiba, titlurile Sony s-au apreciat cu 0,6% pe bursa din Tokio, inchizand la 5.430 yeni (32,71 euro). Pretul actiunilor Toshiba a scazut cu 0,2%, la 1.015 yeni (6,11 euro).
Pe de alta parte, Sony a anuntat ca va lansa o versiune mai ieftina o consolei PlayStation 3 in Statele Unite, in speranta de a atrage cat mai multi clienti in razboiul cu consolele rivale Nintendo Wii si Microsoft Xbox 360.
Noua versiune dispune de un hard disc cu capacitatea de 40 de gigabytes si va costa 400 de dolari (282 de euro), urmand sa fie comercializata incepand cu 2 noiembrie, a declarat Jack Tretton, presedintele Sony Computer Entertainment Statele Unite.
Compania a anuntat de asemenea ca pretul modelului de top PlayStation 3 (cu hard disc de 80 de gigabytes) va fi redus cu circa 17%, de la 600 de dolari (423 de euro) la 500 de dolari (353 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO