Business Hi-Tech

Topul celor mai mari 10 jucători de pe piaţa de retail de telecom în 2018

Cei mai mari 10 jucători de pe piaţa locală de retail de telecom au înregistrat în 2018 o cifră de afaceri cumulată de 698,6 mil. lei (150,1 mil. euro), în creştere cu 9% faţă de anul precedent, cu un câştig net total de 20,1 mil. lei, mai mic cu 37% faţă de anul anterior, arată o analiză realizată de ZF pe baza datelor raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice. Marja de profit la nivelul celor 10 companii a fost de 3% din cifra de afaceri, faţă de 5% în anul precedent.

Cel mai mare jucător de pe piaţă, cu afaceri de 153 mil. lei (33 mil. euro), a fost Arsis Trading - companie deţinută de antreprenorul Radu Mirea. Arsis este unul dintre cei mai vechi jucători de pe piaţa de retail GSM, care a intrat în business în 1998 ca partener al Connex (actualul Vodafone - numărul doi pe piaţa de telefonie mobilă), cu care are o relaţie exclusivă şi în prezent.

Odată cu absorbţia reţelei GSM Germanos de către Telekom România Mobile Commu­nications şi renunţarea de către operator la acest brand în favoarea T, Arsis a devenit practic cea mai mare reţea de magazine de retail de telecom de pe piaţa locală.

Arsis a a raportat un profit net de 4,5 mil. lei, în scădere cu 49% faţă de anul anterior, şi un număr mediu de angajaţi de 730 de persoane, mai mare cu 85 faţă de anul 2017.

Veniturile din servicii ale operatorilor de comunicaţii din România (excluzând încasările din comercializarea de telefoane, tablete şi alte echipamente şi produse) s-au ridicat în 2018 la 16 mld. lei (3,5 mld. euro), în creştere cu puţin peste 1% faţă de anul precedent,  conform datelor publicate de Autoritatea de Reglementare în Comu­nicaţii (ANCOM).

Veniturile companiilor din servicii de te­le­fonie mobilă s-au ridicat în 2018 la 6,46 mld. lei, în scădere cu 3,4% faţă de anul anterior în timp ce veniturile din furnizarea de servicii de internet mobil şi fix s-au ridicat la 4,82 mld. lei, în creştere cu 11,9%.

La sfârşitul anului 2018, în România erau 22,7 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă, înregistrând o uşoară creştere de 1%. Dintre aceştia, 12,7 milioane, în creştere cu 5%, erau utilizatori pe bază de abo­nament şi 9,9 milioane, în scădere cu 4%, erau utilizatori activi pe bază de cartele preplătite.

Traficul total de voce efectuat prin reţelele mobile a scăzut uşor în 2018 (-1%), până la 68 de miliarde de minute.

În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul anului, liderul pieţei,  compania Orange, avea o cotă de piaţă de 39%, principalul competitor, Vodafone, 30%, ceilalţi furnizori însumând 31%.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.