Business Hi-Tech

Top datorii în IT&C în 2019: grupul RCS îşi păstrează primul loc cu aproape 6 miliarde de lei

Top datorii în IT&C în 2019: grupul RCS îşi...

Autor: Adrian Seceleanu

07.09.2020, 10:00 1994

Gigantul din cablu RCS&RDS, controlat de miliardarul orădean Zoltan Teszari, a fost şi în 2019 compania locală IT&C cu cele mai mari datorii raportate, arată o analiză ZF pe baza datelor raportate de firme la Ministerul Finanţelor. La finele anului 2019, RCS&RDS Digi, compania care domină autoritar pieţele locale de servicii de televiziune şi internet fix, cu o cotă de circa 50% după numărul de abonamente, avea datorii totale de aproape 6 mld. lei, reprezentând 154% din cifra de afaceri pe anul menţionat.

Datoriile totale ale grupului, care a ajuns să deţină cea mai dezvoltată reţea fixă de fibră optică din România, au crescut cu 9% faţă de anul precedent. RCS&RDS a fost şi în 2018 compania locală de IT&C cu cea mai mare datorie.

O companie locală care mai avea un raport asemănător datorii / cifră de afaceri era compania de cablu UPC, care a fost preluată însă de grupul britanic Vodafone pentru a putea ataca piaţa de servicii convergente fix - mobil.

Telekom, care depăşea RCS&RDS la capitolul datorii dacă erau puse la un loc sumele datorate de toate firmele grupului la un loc, şi-a redus masiv gradul de îndatorare în 2019, de la 6,3 mld. lei în 2018 la 2,1 mld lei în 2019, pe fondul deciziei acţionarului majoritar - grupul elen OTE - de a aduce 800 de milioane de euro la capitalul social al companiei de telefonie mobilă din grup, fosta Cosmote România, prin emiterea de acţiuni noi. Astfel în top 5 datorii mai intră acum doar divizia fixă a Telekom. OTE a reglat situaţia datoriilor pentru că încearcă să scape de operaţiunile din România printr-un exit către Orange şi RCS&RDS Digi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO