Business Hi-Tech

Tim Cook, Apple: am vrea să nu mai fim jefuiţi şi ceilalţi să-şi inventeze propriile produse. Ce spune despre un nou iPhone şi iPad

Tim Cook, Apple: am vrea să nu mai fim jefuiţi şi ceilalţi să-şi inventeze propriile produse. Ce spune despre un nou iPhone şi iPad

Tim Cook, CEO al Apple

Autor: Adrian Seceleanu

30.05.2012, 13:43 4682

Războiul brevetelor de invenţii din industria de IT&C este o "pacoste" însă pe de altă parte Apple nu are de gând să fie "dezvoltatorul lumii" şi să stea nepăsătoare în timp ce este "jefuită" de alte companii care îi copiază produsele şi doar îşi pun semnătura pe ele, a declarat Tim Cook, directorul executiv al companiei, într-un interviu acordat în cadrul conferinţei All Things Digital, care este organizată de Wall Street Journal.

"Războiul brevetelor este o pacoste. Este aceasta o problemă pentru inovaţie? Din punctul nostru de vedere este important ca Apple să nu fie dezvoltatorul lumii. Noi nu vrem să lucrăm cu toţii la un produs şi să vină altcineva şi doar să îl semneze. Dacă eşti inginer, cel ma rău lucru care ţi se poate întâmpla este să-ţi pui toate eforturile în dezvoltarea unui produs, pentru ca apoi cineva să vină şi să te jefuiască, şi pe deasupra să-şi mai şi pună numele pe el. Vrem doar ca fiecare să-şi inventeze propriile produse şi să nu ne mai jefuiască", a spus Cook.

Un iPhone mai mare, un iPad mai mic, un televizor marca Apple?

Întrebat de ce Apple nu are mai multe modele de iPhone şi iPad şi dacă în perioada următoare se va schimba ceva în această abordare, Cook a răspuns evaziv, lăsând deschise mai multe posibilităţi.

"Obiectivul nostru primordial este să avem cel mai bun produs. Obiectivul nostru nu este să lansăm un produs cu un anume design la preţul X (…). Unul dintre avantajele noastre este că nu suntem fragmentaţi. (…) Magazinul nostru de aplicaţii este simplu şi uşor de utilizat. Avem un telefon care are o singură mărime a ecranului şi o singură rezoluţie. Este destul de simplu să dezvolţi aplicaţii pentru un asemenea produs", a spus Cook.

Întrebat de ce Apple nu iese pe piaţă cu un iPhone de 99 de dolari, Cook a spus: "Cine ştie ce ne va aduce viitorul?".

De altfel Tim Cook a spus că Apple va face eforturi să apere de două ori mai bine secretul produselor sau serviciilor pe care urmează să le lanseze, prin comparaţie cu politica avută până acum.

Şeful Apple a refuzat să răspundă la întrebarea dacă Apple va lansa propriu său televizor. "Ne putem uita la acest subiect şi atunci ne-am întreba dacă putem controla tehnologia cheie din acest produs (televizorul - n. red.). Putem aduce o contribuţie semnificativă în această arie faţă de ceilalţi? Putem face un produs pe care noi toţi să ni-l dorim? Acestea sunt întrebările pe care ni le punem când vine vorba de o nouă categorie de produse". Cook a refuzat ulterior şi să răspundă la întrebarea care este tehnologia cheie pentru televizoare. El a spus însă că Apple TV este un produs important, pe care compania se va concentra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO