Business Hi-Tech

Test Gadget ZF: Asus UX21, performanţă de top ultraportabilă

Test Gadget ZF: Asus UX21, performanţă de top ultraportabilă

Autor: Bogdan Alecu

23.01.2012, 10:30 1204

La aproape patru ani de când Apple a lansat MacBook Air, practic primul ultrabook de pe piaţă, Intel a dorit o schimbare pe piaţa notebookurilor - iar schimbarea a fost introducerea ultrabookurilor într-o perioadă în care industria IT pare mult mai preocupată de tablete decât de clasicele PC-uri.

Ultrabookul înseamnă practic "democratizarea" conceptului introdus de Macbook Air la nivelul sistemelor PC - un laptop foarte subţire, la fel de performant precum un desktop în ceea ce priveşte puterea de calcul, cu SSD pentru o pornire rapidă, placă video integrată pentru creşterea autonomiei şi o carcasă cât mai solidă, preferabil după modelul unibody al MacBook. Primul model din noua generaţie ultrabook testat este Asus Zenbook UX21 cu display de 11,6 inchi.

Fişa tehnică

Asus Zenbook UX21 - UX21E-KX008V

Display: 11.6 inch, 1366 x 768 rezoluţie, TN LCD, lucios

Procesor Intel Sandy Bridge Core i7-2667M, 1.8 GHz

Chipset Mobile Intel HM65 Express

Placa video Intel HD Graphics 3000

Memorie RAM 4 GB DDR3

Hard-disk 128 GB SSD SATA3

Conectivitate Bluetooth, Wireless N

Porturi 1 x USB 3.0, 1 x USB 2.0, miniVGA, microHDMI, webcam

Baterie 4 Celule 4800 mAh 35 Wh

Sistem de Operare Windows 7 Home Premium

Dimensiuni 297 x 196 x 17 mm

Greutate 1.1 kg

Sistem Audio Incinte acustice Bang & Olufsen

Imediat cum ai contact cu Zenbook, observi faptul că deşi este foarte subţire, acesta este şi foarte robust. Din acest punct de vedere, este peste un Macbook Air. Carcasa unibody metalică îşi face imediat simţită prezenţa, iar calitatea este la cote maxime din toate punctele de vedere. Tastatura de tip chicklet cu o suprafaţă ce imită metalul carcasei este de asemenea de apreciat. La ea se poate scrie un text de mai multe pagini sau chiar zeci de pagini fără a simţi vreun disconfort.

Modelul testat era "echipat" cu procesorul i7 Sandy Bridge tactat la 1,8 Ghz, 4 Gb DDR3 RAM şi un hard-disk SSD de 128 Gb. Cu toate că dimensiunile reduse l-ar recomanda numai pentru drumuri, Zenbook de 11,6 inchi poate fi folosit fără probleme ca desktop replacement. Dispune de port microHDMI pentru conectare la un monitor extern şi un USB 3.0 perfect pentru un HUB. Dacă s-ar mai adăuga şi un Blu-Ray extern chiar s-ar forma un sistem multimedia perfect pentru orice birou.

Dacă ar fi să fim nemulţumiţi de ceva ar fi de faptul că nu dispune de o placă video dedicată. Dar având în vedere targetul business se poate trece cu uşurinţă peste acest detaliu. Oricum, chiar şi placa video integrată Intel HD Graphics 3000 îşi face foarte bine treaba. De la filmele full HD la jocuri de generaţie ceva mai veche. Spre exemplu, am testat pe Zenbook Half-Life 2 Ep.2 fără probleme cu detaliile la maximum.

Alături de performanţă, un alt element de apreciat la Zenbook este sistemul audio Bang&Olufsen. De obicei laptopurile de business de sub 14 inchi ofereau o calitate cel mult modestă. Dar Zenbook oferă ceva demn de un sistem audio demn pentru un desktop.

Alături de tastatură, este de apreciat că cei de la Asus au copiat foarte bine şi touchpadul, care este de dimensiuni foarte mari, la fel ca şi cel de pe Macbook Air. Dar, nu am apreciat însă butoanele amplasate în partea de jos a acestuia şi nici "lagul" care apare la comenzile multi-touch. Acestea imită bine cele de pe un Mac, însă nu au aceeaşi cursivitate ca pe acesta.

Ceea ce contează cel mai mult însă la un Ultrabook este timpul în care acesta porneşte. Laptopurile normale datorită hard-diskului încet au timpi relativ mari de pornire, excepţie fiind cele cu SSD-uri sau SSH-uri (hard-diskuri hibride). Tabletele pornesc foarte repede dar nu au putere de calcul. Ultrabookul le are pe amândouă. Indiferent de câte programe aveam deschise, Zenbook a pornit din Sleep în doar câteva secunde, ceea ce este de apreciat nu doar pentru ultrabook, cât şi pentru Windows 7.

Spre deosebire de Macbook Air, principalul său concurent, Zenbook vine deja cu majoritatea accesoriilor de care va avea nevoie viitorul proprietar - inclusiv o husă în formă de plic cât şi un adaptor pentru HDMI, pentru care la concurenţă se plăteşte în plus.

În concluzie Zenbook UX21, cu un preţ de aproximativ 5.000 de lei este mai accesibil decât un Macbook Air şi reprezintă o alternativă interesantă la acesta, având o fişă tehnică ce include Bang&Olufsen, SATA3, USB 3.0, SSD de mare viteză şi un design unibody demn de segmentul de top. Este de criticat faptul că nu răspune la fel de bine ca un Mac la comenzile multitouch, dar un untilizator de Windows nu va simţi diferenţa, doar unul de Apple. Iar pentru a atrage clienţi posesori de Mac nu trebuie doar un ultrabook performant, ci şi un sistem de operare pe măsura lui OS X Lion - poate viitorul Windows 8.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO