Business Hi-Tech

Teoria conspiraţiei se dovedeşte a fi adevărată? Bitcoin ar fi trebuit să aibă valoarea de 4.500 de dolari în loc de 15.000 la începutul lui 2018: Pe ce s-a bazat de fapt creşterea stelară a bitcoin din ultimul an şi scenariul prin care moneda s-ar putea prăbuşi sub 5.000 de dolari în viitorul apropiat

Teoria conspiraţiei se dovedeşte a fi adevărată?...

Autor: Răzvan Botea

06.02.2018, 09:00 1832

Unii sunt de părere că acea creştere spectaculoasă de anul trecut a criptomonedei bitcoin a fost manipulată de criptomoneda numită Tether. Acum, un raport anonim răspunde întrebării: Cât ar valora bitcoin fără Tether? Răspunsul: undeva la 2.000 de dolari, faţă de valoarea actuală de 6.840 de dolari, scrie Quartz.

Tether este o criptomonedă care se presupune că ar trebui să fie corespondentul dolarului (întotdeauna un Tether valoarează un dolar) şi că aceasta ar fi susţinută de rezerve de bani în dolari într-un cont bancar.  

Traderii folosesc Tether pentru a vinde şi cumpăra bitcoin deoarece este mai rapid şi mai uşor.

Incertitudinea de care e înconjurată moneda Tether i-a neliniştit pe investitori, o nelinişte ce a devenit alarmă în momentul în care Bloomberg a scris că Tether a fost luat în vizor de o autoritate de reglementare a mărfurilor din SUA.

În momentul acela, valoarea monedei virtuale bitcoin a scăzut cu 25%.

Un grup de investitori denumit „1000X Group”, care caută următoarea lovitură în materie de criptomonede, a solicitat de curând un raport pentru a determina influenţa monedei Tether asupra valorii bitcoin.

Bazat pe informaţia disponibilă public, raportul a arătat că preţul bitcoin a crescut cu 40% la un interval de două ore după ce fiecare set de monede Tether proaspăt emise au ajuns în portofelul digital Bitfinex, între Aprilie 2017 şi ianuarie 2018. Autorul a vrut ca identitatea sa să nu fie cunoscută de teamă că ar putea avea repercursiuni asupra sa.

Ce sunt criptomonedele şi cum poţi să cumperi Bitcoin, Ethereum, Ripple sau altcoins. Tot ce trebuie să ştii despre criptomonede, ICO şi portofele electronice şi cum transformi monedele virtuale în bani adevăraţi

Investitorii de pe piaţa criptomonedelor cred că analiza din raport este credibilă. ”Este un raport foarte bun, o analiza a datelor excelentă”, a spus Alex Sunnarborg, care conduce fondul de investiţii în cripto denumit „Tetras Capital”. ”Raportul arată că o mare parte din fluctuaţia preţului bitcoin s-a datorat emiterii monedelor Tether”.

Analiza a urmărit valoarea bitcoin până la data de 4 ianuarie 2018, când aceasta era de 15.000 de dolari. Dacă într-adevăr emiterea de monede Tether ar avea legătură cu această valoare, fără cei 40% datoraţi emiterii criptomonedei, Bitcoin ar fi avut la data respectivă valoarea de aproximativ 9.000 de dolari.

Autorul raportului zugrăveşte un scenariu şi mai şocant: Dacă preţul bitcoin a fost umflat de fiecare dată când scădea printr-o infuzie de noi monede Tether, aşa cum sugerează autorul, atunci forţa cu care a crescut anul trecut valoarea criptomonedei ar fi fost mult mai mică. Acesta consideră că preţul bitcoin ar fi trebuit să fie la 30% din valoarea preţul afişat în perioada pe care a acoperit-o studiul acestuia.

Asta înseamnă că la începutul lui ianuarie, bitcoin trebuia să fie 4.500 de dolari în loc de 15.000.

Mai există o analiză care se duce şi mai departe şi urmăreşte tendinţa de evoluţe a preţului bitcoin, fără să ia în considerare presupusa creştere datorată infuziei de Tether. Astfel, conform, acestei tendinţe, bitcoin trebuia să aibă valoarea de 2.000 de dolari în loc de 15.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO