Business Hi-Tech

Telekom atacă “discriminarea totală” introdusă de OUG 114 împotriva industriei de telecom: eMAG dacă vinde un iPhone, nu plăteşte şi o taxă de 3%, noi da. În orice proiect de informatizare, de smart-city, din start suntem descalificaţi - avem un cost mai mare cu 3%

Miroslav Majoros si Ovidiu Ghiman

Miroslav Majoros si Ovidiu Ghiman

Autor: Adrian Seceleanu

22.02.2019, 16:17 1474

Taxa de 3% pe cifra de afaceri a operatorilor de comunicaţii, introdusă peste noapte de Guvernul Dăncilă la finele anului 2018, are un puternic impact negativ asupra companiilor de telecom, care sunt “discriminate” în lupta pentru clienţi de retail sau de business pentru că acestea au automat costuri mai mari cu 3% în raport cu competitorii pentru produse sau servicii similare / echivalente, au declarat în cadrul unei întâlniri cu media reprezentanţii grupului Telekom România, unul dintre cei mai mari jucători din economie, cu afaceri de peste 900 mil. euro anul trecut.

“Dacă un client cumpără un iPhone de la noi, noi plătim o taxă de 3% pentru acel iPhone. Dacă un client cumpără un iPhone de la eMAG, magazinul nu are de plătit această taxă de 3%. Este o discriminare totală, este foarte rău. Suntem afectaţi puternic şi în zona de proiecte de informatizare & digitalizare”, a declarat Miroslav Majoros, CEO al grupului Telekom România.
El nu s-a ferit să atace dur prevederile ordonanţei 114, prezentate la finele anului trecut de consilierul premierului Darius Vâlcov, într-o conferinţă de presă la care a asistat, fără a spune niciun cuvânt despre impactul în industria de comunicaţii, ministrul finanţelor Orlando Teodorovici.

“Nu este o măsură inteligentă”, a spus Majoros despre OUG 114, adăugând şi că nu a văzut “nicio urgenţă” care să justifice felul în care a fost emis actul normativ fără nicio consultare cu industria de profil.

Taxa de 3% introdusă de stat poate reprezenta întregul profit pe care îl obţine compania într-un proiect IT&C, astfel că impactul acesteia este unul semnificativ, a explicat Ovidiu Ghiman, director comercial pe segmentul business în cadrul grupului Telekom România.

“Dacă ţi se aplică o taxă de 3% pe proiectele IT&C, îţi cresc costurile cu 3%. Marjele de profit în acest sector sunt mici, şi odată cu introducerea acestei taxe de 3% e posibil să nu mai câştigi nimic şi cu siguranţă nu mai eşti competitiv. În competiţia cu integratorii de sisteme automat ei în orice proiect au un avantaj de 3%. Dacă noi, Orange, Vodafone am dori să participăm la un proiect de informatizare, de smart-city de exemplu, am avea automat acest dezavantaj pe care alţii nu l-ar avea. Este ceva valabil pentru orice proiect prin care sistemul public achiziţionează tehnologie, cum este proiectul cu reţelele Wi-Fi (din şcoli - n. red.)”, a declarat Ghiman.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO