Business Hi-Tech

Telekom a lansat o soluţie de casă inteligentă, disponibilă prin dezvoltatori imobiliari: Preţul unui sistem porneşte de la câteva sute de euro şi poate ajunge la câteva mii

Telekom a lansat o soluţie de casă inteligentă,...

Autor: Anca Olteanu

05.07.2017, 13:47 460

„Un sistem precum este cel instalat în această casă construită pentru a demonstra soluţia, şi care include peste 60 de senzori, costă în jur de 4.000-5.000 de euro. Preţul pleacă de la câteva sute de euro. Sistemul de smart home poate fi instalat într-o casă care este deja gata”, a spus Răzvan Ionescu, director de marketing pe segmentul de business, în cadrul prezentării soluţiei smart home furnizată de Telekom România şi instalată în casa demonstrativă creată de dezvoltatorul Vivid. Ulterior soluţia de casă inteligentă va fi disponibilă şi prin alţi dezvoltatori.

Pachetul pentru soluţia de smart home este destinat, în prezent, doar dezvoltatorilor, aplicându-se modelul business to business, dar Telekom intenţionează să ofere un serviciu similar consumatorilor. „Pe persoană fizică nu am lansat încă pachetul. Acesta este un pachet gândit deocamdată pentru dezvoltatori, însă ne gândim cu colegii noştri din zona de consumer şi la un pachet destinat persoanelor fizice”, a explicat Ionescu.

Pentru consumatori, soluţiile pot fi mai ieftine, pornind de la câteva sute de euro, în cazul în care utilizatorul doreşte o aplicaţie pentru un sistem antiefracţie. „Dacă vorbim de zona de consumator final, de individ care doreşte să cumpere o astfel de soluţie, putem să vorbim de soluţii care costă câteva sute de euro, care pot fi achiziţionate cu plata integrală sau cu plata în rate, în funcţie de modelul pe care îl sprijină furnizorul”, a explicat Ovidiu Ghiman, director comercial pe segmentul de business al Telekom România.

„Practic, şi această soluţie porneşte de la cele mai simple aplicaţii, vorbim aici de 60 de senzori. Dacă vrem o aplicaţie simplă, doar sistem antiefracţie sau doar control al uşii de intrare, atunci, evident, costul se reduce”, a completat Ionescu.

În cazul în care locuinţa va avea o pană de curent, setările vor rămâne memorate în sistem. „Dacă pică curentul, nu se întâmplă absolut nimic. Toate setările rămân memorate în sistem. La repornirea sistemului, el se duce şi verifică fiecare componentă din sistem, fiecare senzor. Dacă a găsit aceeaşi configuraţie pe care a lăsat-o când curentul a căzut, îşi reia funcţiile de acolo de unde au fost ele lăsate. Dacă în sistem a apărut un deranjament, vă va face o informare”, a precizat Petronius Petrescu, manager de proiect al Vivid.

Până în prezent, dezvoltatorul imobiliar Vivid a primit 12 precomenzi pentru soluţia de casă inteligentă şi se aşteaptă ca numărul de proiecte să ajungă la 50-60 până la finalul anului. „Noi sperăm să vindem foarte multe locuinţe în viitorul apropiat. Din punctul meu de vedere, aş fi bucuros dacă undeva la finalul acestui an am ajunge la 50-60 de proiecte cu sistemul ăsta”, a spus Petrescu.

Casa demonstrativă Vivid cu soluţia smart home de la Telekom este amplasată în parcarea complexului comercial Băneasa Shopping City şi este deschisă vizitelor publicului începând de joi, de la ora 12 până la ora 18-19. Sâmbătă şi duminică, casa va putea fi vizitată până la ora 21-22.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO