Business Hi-Tech

Tehnologiile wireless cauta un numitor comun

07.07.2004, 00:00 38



Nu peste multi ani un standard obisnuit pentru pasionatii de tehnica va fi ca toata aparatura electronica detinuta, de la computerul de bord al masinii la telefonul mobil, sa fie interconectata prin tehnologii fara fir (wireless).



Primii pasi pentru realizarea acestui sistem au fost deja facuti, iar singura problema de rezolvat pare sa fi ramas compatibilitatea intre diferitele tehnologii existente pe piata.





ZegBee



ZigBee reprezinta alianta unui grup de sase companii de renume (Motorola, Honeywell, Samsung Electronics, ABB, Invensys si Mitsubishi Electric) care promoveaza un sistem de conectare ce nu consuma prea multa energie(ultra-low-power). Acesta poate fi integrat de exemplu in becuri, alarme de incendiu sau in sistemele de incalzire. Intr-o analiza data recent publicitatii de catre West Technology Research Solutions se estimeaza ca pana in 2008 numarul echipamentelor de conectare ZigBee integrate in segmentul "casei digitale" va depasi 339 de milioane de unitati.





WiFi



Cea mai populara tehnologie wireless este la ora actuala cea folosita pentru a accesa Internetul pe unde radio (Wi-Fi), ale carei avantaje sunt exploatate de companiile care fac parte din Digital Home Working Group. Companiile implicate in acest proiect (printre care Intel, Hewlett-Packard si Nokia) impartasesc un ideal comun: acela de a conecta diverse dispozitive astfel incat utilizatorii sa foloseasca reteaua pentru a accesa si partaja resurse acasa in acelasi fel in care partajeaza o imprimanta sau o conexiune broadband la serviciu. De exemplu, posesorul unei astfel de case digitale trebuie sa aiba posibilitatea de a asculta muzica in format digital la sistemul audio din sufragerie, desi fisierele in sine sunt stocate intr-un computer din dormitor. Intr-un mod similar, conectarea wireless ofera confortul vizionarii de fisiere video de pe calculator pe ecranul televizorului.





Bluetooth



Bluetooth este folosit pentru transferul de cantitati mici de informatie, remarcandu-se prin faptul ca este un consumator foarte economicos de energie. S-a facut popular mai ales datorita faptului ca este integrat in telefoanele mobile si aparatura hands-free. Dispozitivele Bluetooth din prezent suporta viteze de pana la 712Kbps insa comunicatiile de acest tip ar putea deveni foarte rapide, ajungand pana la viteze de transfer de 2.1Mbps, spun specialistii in domeniu. Noua versiune, Bluetooth Enhanced Data Rate (EDR), a fost realizata de Bluetooth Special Interest Group (SIG). Tehnologia creste viteza de transfer a datelor prin comprimarea mai multor date intr-un singur pachet, mai degraba decat prin cresterea ratei la care aceste pachete sunt transferate.





UltraWideband



Tehnologia Ultra Wideband, care va fi scoasa pe piata anul viitor permite transferul unor mari cantitati de date intre aparate, ceea ce ar face posibil streaming-ul video de pe un DVD player pe dispozitivul portabil sau transferul de fisiere intre o camera digitala si un computer. In birourile companiilor, tehnologia Ultra Wideband ar putea inlocui centrele de date prin cablu. Cea mai mare hiba a acestei noi tehnologii este aceea ca aparatele conectate astfel trebuie sa stea la cativa metri unul de celalalt, pe cand raza de actiune Wi-Fi este de 100 m.





Near Field



O alta tehnologie care a castigat reputatie datorita faptului ca Visa o foloseste pentru sistemele de plata wireless, cu standarde inalte de securitate, este NFC (Near Field Communications). Vinovate de aparitia acestei noi tehnologii sunt Sony, Nokia si Philips. NFC face ca doua aparate apropiate la distanta de cativa centimetri sa comunice intre ele; operatiuni cum ar fi platile cu ajutorul conexiunii dintre telefonului mobil si casa de marcat sunt mijlocite cu succes de o astfel de tehnologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO