Business Hi-Tech

Tehnologii care reduc la tacere telefoanele mobile

21.04.2004, 00:00 55



S-ar putea intampla in tren, in restaurant sau in timpul unei arii din opera "Carmen": telefonul mobil al persoanei de alaturi incepe sa "behaie" melodia de la inceputul unui episod din serialului "Friends", fapt care va deranjeaza si va intinde nervii la maximum. Nu ar fi minunat daca neplacutul eveniment nu ar avea loc?



Nu va rusinati de aceste ganduri caci ele macina mintea cercetatorilor si chiar a unor manageri ale caror companii dezvolta sau vand deja echipamente menite sa faca telefoanele mobile inoperabile in anumite locuri, scrie New York Times. Metodele care sunt deja puse la dispozitia clientilor includ statii de bruiaj care interfereaza cu frecventele telefoanelor mobile, materiale de constructie care blocheaza undele radio, sisteme de directionare care blocheaza soneria telefonului in anumite incinte si senzori care detecteaza telefoanele celulare active.



Pasionatii de analize si studii spun ca aceste masuri sunt mult mai eficiente decat simplele afisaje cu semnul de celular taiat sau restrictiile legale care interzic folosirea telefoanelor mobile in anumite locuri mai "pretentioase".



Preocuparea pentru inventarea unor sisteme care sa reduca la tacere celularele este mult mai profunda si depaseste de departe simplul sentiment de deranj cauzat de o sonerie inoportuna. Cazinourile doresc stoparea trisarii cu ajutorul celularului, autoritatile penitenciarelor cauta metode pentru a preveni folosirea telefonului mobil de catre condamnati in scopul de a achizitiona droguri sau pentru alte ilegalitati. O data cu aparitia telefoanelor cu camera foto au aparut probleme ce vizeaza invadarea intimitatii. Rezultatul a fost transformarea vestiarelor si a altor asemenea zone in spatii cu restrictionare in folosirea mobilului.



Cell Block Technologies cu sediul central in Fairfax, Statele Unite, desfasoara un proiect pentru realizarea unui dispozitiv de dimensiunea unui detector de fum care transmite pe frecventele telefonului semnalul "no service" si redirectioneaza apelurile catre serviciul de mesagerie vocala.



Produsele Cell Block utilizeaza versiuni putin mai sofisticate decat, probabil, cea mai larg raspandita metoda de blocare a folosirii telefonului celular numita bruiaj, care intrerupe conexiunea dintre telefonul celular si statiile de transmisie a semnalului. Dispozitivele de bruiaj suprasolicita frecventele telefonului cu semnale speciale puternice, adesea cu zgomot puternic si sunt usor de gasit pe eBay sau pe site-uri precum www.globalgadgetuk.com. Autorii acestuia din urma afirma ca au vandut mii de astfel de aparate teatrelor, firmelor, utilizatorilor din serviciul militar sau persoanelor fizice. Pretul unui echipament de bruiaj variaza intre 200 $ pentru un model rudimentar de buzunar pana la aproape 10.000 $ pentru un aparat de marimea unei serviete care este, in general, achizitionat de guverne din diferite tari sau de reprezentanti ai unor forte armate. Variatia pretului aparatelor este determinata de puterea si lungimea undei de bruiere pe care acestea le pot genera.



Utilizarea pe scara tot mai larga a acestui gen de dispozitive nu a ramas fara ecou. Expertii din industria de telefonie mobila cat si oficiali federali americani acuza folosirea acestor echipamente ca fiind ilegala, imorala sau chiar periculoasa. "Nu ai dreptul sa baricadezi strada care trece prin fata casei pentru ca nu iti place cum suna alarma ambulantei", spune Travis Larson, un purtator de cuvant al Asociatiei Industriei de Telefonie Celulara (Cellular Telephone Industry Association), care afirma ca blocarea sistemelor ingradeste drepturile utilizatorilor si poate opri chiar apelurile de urgenta. "Ca si drumurile, undele radio sunt proprietate publica".



Bluelinx, in schimb, firma cu sediul in Charlotte, N.C., dezvolta un sistem numit Q-Zone (Q vine de la Quiet - liniste). Sistemul utilizeaza tehnologia wireless Bluetooth pentru a trece telefoanele dotate cu functia Q-Zone in modul "discret" sau "vibratie" in momentul in care utilizatorul se afla intr-o zona cu restrictii. Compania a incercat sa atraga in acest proiect furnizori de servicii wireless cat si institutii precum teatrele sau cafenelele, afirma Jeff Griffin, presedintele Bluelinx. Spre deosebire de echipamentele de bruiaj, sistemul Q-Zone poate fi activat sau dezactivat de utilizator oricand. "Ma aflam intr-o biserica cu ceva timp in urma, iar la un moment dat telefonul unei doamne a inceput sa sune. Nu l-a gasit imediat, iar situatia a devenit foarte stanjenitoare pentru ea. Noi incercam sa rezolvam exact acest gen de probleme", conchide Griffin.
claudiu.andone@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO