Business Hi-Tech

Symantec si BitDefender se bat pentru pozitia de lider pe piata de 7 mil. euro a antivirusilor

Symantec si BitDefender se bat pentru pozitia de lider pe piata de 7 mil. euro a antivirusilor

Gabriel Tomescu, country manager al Symantec (stanga) si Razvan Valceanu, country manager al BitDefender

16.04.2008, 18:03 125

Producatorii de solutii software pentru securitatea informatica Symantec Romania si BitDefender tintesc fiecare o cota de 50% pe piata locala de profil - obiectiv greu de atins de ambele companii in conditiile in care pe acest segment mai activeaza si jucatori precum Trend Micro, NOD32 sau Kaspersky.
Symantec Romania, sucursala locala a producatorului american de solutii de securitate, apreciaza ca piata romaneasca de solutii antivirus ar putea atinge 6 mil. euro anul acesta, compania avand in prezent o cota de aproximativ 25-30%, conform estimarilor lui Gabriel Tomescu, country manager al Symantec Romania. Obiectivul companiei pentru 2009 este castigarea unei cote de 50% din piata.
Symantec Romania tinteste anul acesta o cifra de afaceri de 5 mil. euro numai pe segmentul enterprise, in crestere cu 70% fata de anul trecut. "Am inregistrat o cifra de afaceri de peste 1 mil. euro in primul trimestru si sunt increzator ca ne putem atinge obiectivul propus pentru sfarsitul anului", a declarat Tomescu.
Oficialul Symantec a mai precizat ca ponderea solutiilor de securitate (antivirus, firewall, antispyware) va fi de circa 2,3 mil. euro, in timp ce solutiile de disponibilitate (back-up etc.) vor genera 2,7 mil. euro. Tomescu a precizat ca cea mai mare parte a vanzarilor companiei se realizeaza catre companii si nu poate estima valoarea pietei pe segmentul consumatorilor finali.
"Nu consider ca piata este impartita intre jucatorii mari. Sunt companii precum Kaspersky sau NOD32, care au strategii de vanzari foarte agresive pentru a castiga o cota din piata locala", a declarat reprezentantul Symantec.
El este momentan singurul angajat al companiei americane in Romania si estimeaza ca reprezentanta locala va avea trei salariati pana la sfarsitul anului.
Pe de alta parte, BitDefender, companie recent desprinsa din grupul Softwin, estimeaza piata de profil la aproximativ 6,5 - 7 mil. euro. Conform propriilor estimari, compania detine in prezent o cota de 40% si doreste sa atinga 45-50% anul viitor.
In prezent, sub 5% din vanzarile BitDefender se realizeaza in Romania, restul de peste 95%, estimate la circa 100 mil. $, provenind din exporturi. Pe piata locala, circa 60% din afacerile BitDefender sunt generate de catre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii.
"Estimarile Symantec sunt optimiste, ele s-ar adeveri doar in cazul in care anul viitor ar intra pe piata romanesca mari corporatii multinationale care sa dezvolte in Romania filiale cu sute si mii de calculatoare si care sa aiba contract global cu Symantec. Sau poate iau in calcul un contract guvernamental care sa determine o alta dimensiune a pietei decat cea preconizata", a declarat pentru ZF Razvan Valceanu, country manager al BitDefender.
Referitor la competitia cu Symantec, Valceanu sustine ca in ultimii ani, in intreaga lume, BitDefender a castigat cota de piata de la Symantec. El nu se asteapta ca in viitorul apropiat pe piata locala sa aiba loc o migrare puternica dinspre BitDefender catre Symantec.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO