Business Hi-Tech

Swisscom se bate pentru achizitia FastWeb

13.03.2007, 20:36 27

Swisscom, cea mai mare companie de servicii de telefonie din Elvetia, s-a oferit sa cumpere furnizorul italian de servicii de Internet FastWeb, pentru 3,7 mld. euro, scrie Bloomberg.
Achizitia va aduce Swisscom peste un milion de clienti la serviciile de acces broadband la Internet din Italia, miscarea fiind gandita sa compenseze incetinirea cresterii de pe piata elvetiana.
Prin achizitia FastWeb, Swisscom, care este controlata de guvernul elvetian, ar castiga 13% din piata italiana de internet de mare viteza, in care utilizarea serviciilor broadband e de trei ori mai mica decat in Marea Britanie sau Franta. De la introducerea in 1998 a operatorilor alternativi, divizia de telefonie fixa a Swisscom a pierdut o multime de abonati, in timp ce profitul a scazut in ultimele patru trimestre.
"Intr-o piata in curs de consolidare, FastWeb reprezinta una dintre cele mai mari posibilitati pentru a creste prezenta pe piata a unei companii", a declarat Patrizio Pazzaglia, actionarul majoritar al companiei italiene. Acesta e de parere ca Vodafone Group si Rupert Mudoch, proprietarul gigantului media New Corp, sunt printre principalii jucatori care s-ar putea angaja in licitatie, lansand oferte concurente de preluare a FastWeb.
Cotatia actiunilor Swisscom a scazut la bursa din Z?rich cu 3 procente la valoarea de 445 franci elvetieni (275 euro) per actiune, ceea ce duce valoarea de piata a companiei la circa 25,2 mld. franci (15,5 mld. euro).
Vineri, cotatiile actiunilor FastWeb s-au apreciat la fel de mult cat in ultimele sase luni, ca urmare a speculatiilor conform carora Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din lume, ar putea lansa o oferta de preluare.
Achizitia FastWeb ar insemna pentru compania elvetiana cea mai importanta tranzactie, dupa ce guvernul a interzis in 2005 Swisscom, care detine monopolul pe aceasta piata, sa cumpere operatorii de telefonie din tarile vecine. Unele voci din piata sustin ca statul elvetian sustine oferta Swisscom, care ar putea finaliza tranzactia cel mai devreme in luna iunie.
FastWeb a raportat anul trecut un profit brut de 425 milioane euro, in crestere cu 39% fata de 2005. Totodata, vanzarile companiei au crescut cu 30%, la 1,26 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO