Business Hi-Tech

Surpriză în cursa pentru salvarea BlackBerry de la colaps: Un fost director al Apple ar putea prelua compania

Surpriză în cursa pentru salvarea BlackBerry de la...

Autor: Marius Oncu

24.10.2013, 19:53 2000

Sculley a condus Apple în anii '80, perioadă în care compania s-a dezvoltat puternic, însă este cunoscut mai puţin pentru rezultatele obţinute şi mai mult pentru divergenţele cu cofondatorul Apple Steve Jobs.

Jobs a fost concediat de board, din cauza dezacordurilor privind strategia companiei, însă a revenit ulterior la Apple, unde a lansat iPod, mai multe computere Mac şi iPhone, produs care a adus compania printre cele mai valoroase din lume. Jobs a murit în 2011.

Fostul director general al Apple a refuzat să comenteze pentru The Globe and Mail posibila achiziţie, dar a afirmat că este de mult timp fan şi utilizator BlackBerry.

BlackBerry a dominat în urmă cu mai mulţi ani piaţa smartphone, însă a ajuns în situaţia de a fi scoasă la vânzare după ce a pierdut puternic cotă de piaţă în faţa Apple şi rivalilor care folosesc sistemul de operare Android al Google.

BlackBerry a încheiat în luna septembrie un acord preliminar de preluare în valoare de 4,7 miliarde de dolari, cu un consorţiu de investitori canadieni condus de grupul de asigurări Fairfax Financial Holdings, unul dintre cei mai mari acţionari ai producătorului de smartphone-uri.

Compania negociază şi cu Google, SAP şi Cisco Systems, au declarat, anterior, surse apropiate situaţiei pentru Reuters.

Cofondatorii BlackBerry Mike Lazaridis şi Douglas Fregin analizează, de asemenea, o ofertă pentru companie, iar grupul chinez Lenovo se pregăteşte pentru o posibilă preluare a producătorului canadian, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO