Business Hi-Tech

Surpriză imensă: Pentru prima dată într-un articol din revista americană Forbes se dezvăluie cât deţine Daniel Dines, programatorul minune din România, din afacerea UiPath: 20%, ceea ce înseamnă că la ultima evaluare el are 1,4 miliarde de dolari

Surpriză imensă: Pentru prima dată într-un articol...

Autor: Adrian Seceleanu

11.09.2019, 18:02 26605

Daniel Dines, fondatorul UiPath – cel mai valoros start-up de IT pornit din România – are o participaţie de 20% din companie, dezvăluie revista americană Forbes în cadrul unui material amplu dedicat românului, sub titlul “De la comunism la programare: cum a ajuns Daniel Dines - de la compania de 7 mld. $ UiPath - primul miliardar al lumii din boţi”.

Dacă Dines deţine 20%, la ultima evaluare a companiei de 7 mld. dolari, rezultă că programatorul minune, care a pornit din Oneşti-Bacău, are 1,4 mld. dolari, cel puţin pe hârtie. 

Dines a povestit revistei că a declinat o ofertă de a primi o finanţare de un miliard de dolari de la gigantul japonez Softbank pentru că nu era de acord cu condiţiile impuse de investitor, refuzul fiindu-i comunicat direct miliardarului Masayoshi Son, pe durata unei întâlniri din Tokyo. Dines a fost convocat la întâlnirea din Tokio din vacanţa pe care o petrecea pe Costa de Azur în Franţa.

“I-am spus lui Masa (Masayoshi Son) că este binevenit în companie dar poate investi doar o sumă limitată”, a povestit Dines revistei Forbes. După acest refuz – provocat de faptul că poziţia sa ar fi fost diluată iar Softbank ar fi controlat boardul peste pragul pe care el îl considera “confortabil”, UiPath a ales o finanţare de la fondul gigantului american Google şi de la celebrul fond de investiţii Sequoia care a evaluat compania la 3 miliarde de dolari.

În interviul publicat de revistă Dines a povestit că primii ani petrecuţi la Microsoft au fost foarte duri şi că iniţial înţelegea “doar 50-60% din ce se vorbea” şi “nu era în stare să spună nimic”. El a relatat şi că a înţeles târziu că termenul “folder” înseamnă mai mult decât numele unei pictograme din sistemul de operare Windows. “”

Dines, 47 de ani, nu a inventat industria roboţilor software, dar domină acum această industrie la nivel global – giganţi precum Toyota sau Walmart apelând la compania înfiinţată în Bucureşti pentru a-şi automatiza activităţile, acesta fiind şi motivul pentru care firma a atins rapid o evaluare de 7 mld. dolari.

VIDEO ZF Live. Daniel Dines, CEO UiPath: Ţinta de venituri pentru 2018 este de peste 200 mil. dolari. Vrem să fim un Google sau Facebook al României

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO