Business Hi-Tech

Sun Microsystems: Platiti prea mult pentru computere

19.09.2003, 00:00 11

Utilizatorii PC-uri platesc de 10 ori mai mult decat ar trebui pentru a cumpara si a utiliza computerele, insa situatia tinde sa se corecteze, a apreciat seful producatorul de servere Sun Microsystems, Scott McNealy.
"Lumea intreaga este un pic dezamagita de industria IT. Ii taxam prea mult, poate chiar de 10 ori mai mult. Acest cost o sa se reduca insa, in urmatorii 5-10 ani", a apreciat McNealy la reuniunea SunNetwork de la San Francisco. El a apreciat ca firmele care vor fi afectate de aceasta situatie sunt tocmai cele care vor sa mentina sisteme de utilizare a computerelor cat mai complicate: companii precum Microsoft sau IBM.
"Daca automobilele ar fi atat de complicate precum computerele de azi, ar fi nevoie de mult mai multi mecanici pentru a face fata situatiei", a explicat el pe scurt situatia. Sun crede ca a gasit si o solutie la aceasta problema: clientii ar trebui sa cumpere sisteme hardware si aplicatii software asamblate exact pentru ceea ce au nevoie.
 Asa cum era de asteptat, seful Sun a prezentat si solutiile sale mai simple create de compania sa: platforma Java pentru servere si Java Desktop Systems, sistemul de operare conceput pe baza linux, realizat special pentru a concura cu Microsoft . Cei care vor folosi sistemul desktop marca Sun vor plati 100 de dolari pe an licenta, iar suma se reduce la jumatate daca respectiva companie plateste si pentru platforma de server. Aceasta costa si ea 100 de dolari pentru fiecare PC din retea, suma care include si training si suport.
Sun a anuntat cu aceasta ocazie ca are deja 10 clienti pentru noile platforme, printre care o companie de telecomunicatii si o institutie financiara. Aproximativ 100 de companii s-au declarat interesate sa cunoasca mai in detaliu oferta Sun. Compania spera sa isi imbunatateasca astfel incasarile, fiind intr-o situatie dificila in ultimii ani, din cauza recesiunii si a problemelor generale din sectorul IT. Daca primii 65 de clienti ai companiei aleg aceasta varianta, acestia au 10 milioane de angajati, ceea ce ar insemna cel putin un miliard de dolari pe an incasari in plus pentru Sun. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO