Business Hi-Tech

Studiu: Tinerii români se numără printre cei mai optimişti în privinţa viitorului lor în economia digitală şi peste 30% spun că le va spori oportunităţile de angajare

Autor: Roxana Rosu

02.04.2018, 12:38 404

Tinerii din România între 18 şi 24 de ani sunt cei mai încrezători în perspectiva de a avea o carieră în domenii digitale, între 15 ţări care au participat la un studiu realizat de Vodafone, peste jumătate dintre ei (53%) fiind convinşi că vor găsi un loc de muncă pe măsura abilităţilor, rezultat care plasează România pe primul loc în clasamentul ţărilor, înaintea unor state ca Italia, Germania, Republica Cehă, Spania sau Marea Britanie.

La sondaj au participat 6.000 de tineri din Africa de Sud, Egipt, Germania, Grecia, India, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Portugalia, Republica Cehă, România, Spania, Turcia şi Ungaria.

Tinerii români se numără printre cei mai optimişti în privinţa viitorului lor în economia digitală, mai mult de 30% afirmând că aceasta le va spori oportunităţile de angajare, în timp ce doar 10% cred că nu îşi vor putea permite niciodată aceeaşi calitate a vieţii ca generaţia părinţilor lor.

De asemenea, România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte procentul tinerilor care ar prefera să lucreze pentru ei înşişi sau ca antreprenori, mai curând decât într-o companie, 51% dintre aceştia exprimând această preferinţă.

Potrivit rezultatelor, dintre participanţii din cele 15 ţări, românii între 18 şi 24 de ani par să fie printre cei mai pregătiţi să îmbrăţişeze o carieră specializată în domeniul digital. 27% dintre ei ar prefera să fie programatori, 23% designeri de jocuri, 22% bloggeri şi vloggeri, 17% designeri de aplicaţii şi 14% specialişti în securitate cibernetică.

Grupul Vodafone a solicitat YouGov derularea acestui sondaj, iar rezultatele au fost folosite pentru documentarea programului internaţional „Alege-ţi viitorul", conceput pentru a oferi îndrumare în carieră în economia digitală şi acces la training pentru 10 milioane de tineri din 18 ţări.

Programul, lansat recent în România şi în alte 17 ţări, include platforma Future Jobs Finder, un portal uşor de folosit care le dă tinerilor posibilitatea să-şi formeze noi abilităţi şi să găsească oportunităţi de angajare în domenii ale economiei digitale. Pentru dezvoltarea platformei, disponibilă în 10 limbi, inclusiv în română, Vodafone a lucrat cu psihologi specializaţi, consultanţi în domeniul carierei şi furnizori de programe de formare profesională.

„În prima săptămână de la lansare, aproximativ 4.000 de români au completat sesiunile de întrebări pe versiunea locală a platformei Future Jobs Finder, ceea ce demonstrează un interes ridicat al noii generaţii pentru identificarea oportunităţilor de carieră şi faţă de pregătirea pentru economia digitală. Ca parte a acestei iniţiative internaţionale, cea mai mare de acest tip din lume, Vodafone România le oferă tinerilor un suport accesibil, uşor de folosit, pentru a le ghida primii paşi către o carieră interesantă în domeniile digitale”, a declarat Florin Petrescu, HR Director, Vodafone România.

Noua platformă Future Jobs Finder include o serie de scurte teste psihometrice menite să identifice aptitudinile şi interesele fiecărui utilizator, apoi să le organizeze pe categorii, într-o listă de joburi specifice economiei digitale. Platforma identifică, de asemenea, oportunităţile de angajare, integrate de platforma globală Indeed, cel mai mare motor de căutare de locuri de muncă din lume, inclusiv poziţii locale şi internaţionale în cadrul Vodafone. Utilizatorii au acces la cursuri online relevante pentru formarea de abilităţi digitale, multe dintre acestea disponibile gratuit, şi primesc un rezumat al propriilor aptitudini şi interese, pe care îl pot folosi în CV sau când aplică pentru un loc de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO