Business Hi-Tech

Studiu KPMG: Românii stau cel puţin două ore pe net pe zi pentru a face cumpărături sau pentru a se informa

Autor: Emil Popescu

27.01.2012, 00:02 976

Consumatorii folosesc tot mai mult calculatorul personal, telefonul şi tableta pentru a căuta cadouri sau reduceri şi a face plăţi, potrivit unui studiu realizat de KPMG la nivel internaţional, iar în România 73% dintre respondenţi petrec până la două ore pe zi online pentru cumpărături sau informaţii.

Studiul KPMG "Consumatorii & Convergenţa", aflat la ediţia a 5-a, confirmă tendinţa de accelerare a vitezei de adopţie de către consumatori a noilor modele de afaceri digitale.

"Consumatorii apelează din ce în ce mai mult la utilizarea calculatorului personal, a telefonului sau a tabletei când doresc să găsească cadouri, să verifice recomandările altor utilizatori, să compare preţuri, să acceseze cupoane de reduceri online şi nu în ultimul rând să plătească pentru bunurile achiziţionate", se precizează într-un comunicat al companiei de audit şi consultanţă.

Astfel, 73% dintre respondenţii din România au declarat că petrec până la două ore pe zi online pentru a efectua cumpărături sau a se informa despre diferite produse şi servicii, iar 5% dintre utilizatori preferă să folosească în acest scop echipamente mobile.

"Consumatorii sunt din ce în ce mai dornici să adopte noi tehnologii şi modele de afaceri digitale la nivel mondial, şi acest lucru deschide noi oportunităţi, dar prezintă şi noi riscuri pentru furnizorii de servicii, retaileri, companii media, bănci şi o multitudine de alţi actori care intră în competiţia pentru o cotă de piaţă în acest lanţ valoric digital", a declarat în comunicat Aurelia Costache, partener consultanţă în management în cadrul KPMG în România.

Dacă în 2008 ju­mătate dintre respondenţi la nivel global declarau că nu se simt deloc confortabil să acceseze servicii bancare de pe mobil, în prezent situaţia s-a schimbat complet, 66% arătându-se dispuşi să-şi folosească telefonul mobil pe post de portofel electronic.

Totodată, ponderea celor care preferă să folosească echipamente mobile pentru navigare pe internet, accesarea ştirilor şi efectuarea de cumpărături a crescut de cinci ori.

"În România, 15% dintre respondenţi au declarat că accesează aceste servicii şi de pe telefoane inteligente şi 3% de pe tabletă. Urmărirea emisiunilor de televiziune a înregistrat de asemenea o schimbare la nivel global în favoarea noilor tehnologii, 51 de procente dintre respondenţi preferând astăzi să vizioneze conţinut TV şi filme online pe calculator (procent valabil şi pentru respondenţii din România) şi 24 de procente pe telefonul mobil (doar 13% în România)", se menţionează în comunicat. Totuşi, tot mai mulţi consumatori nu sunt dispuşi să plă­teas­că pentru accesul la con­ţi­nut online - 73%, de la 57% în ediţia 2011 a studiului.

"Oportunităţi semnificative se găsesc însă în zona datelor cu caracter personal şi a datelor legate de preferinţele în utilizarea serviciilor, pe măsură ce consumatorii arată în mod surprin­zător disponibilitate crescută în a permite ca datele lor să fie stocate şi/sau urmărite. Studiul KPMG arată că în acest sezon de iarnă peste două treimi dintre respondenţi la nivel global ar permite localizarea şi monitorizarea activităţii lor atunci când sunt online sau îşi utilizează echipamentele mobile, cu condiţia de a primi o ofertă specială în schimb, iar acest procent se ridică la peste 75 procente pentru utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani", conform comunicatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO