Business Hi-Tech

Statul maghiar îşi face propriul operator, ca să zguduie „liniştea“ de pe piaţa telecom

Statul maghiar îşi face propriul operator, ca să zguduie „liniştea“ de pe piaţa telecom
24.01.2012, 00:05 1946

Licitaţia care are loc în Ungaria pentru o licenţă de telefonie mobilă, din care la începutul anului a fost exclusă compania româ­neas­că RCS&RDS, este subiectul unui articol amplu publicat de cotidianul american New York Times, care relatează că această compe­tiţie ar avea un câştigător deja stabilit - un consorţiu de firme de stat, prin care executivul ungar vrea să pună presiune pe tarifele practicate de multinaţionalele deja prezente pe piaţă, respectiv Deutsche Telekom, Telenor şi Vodafone.

Articolul a apărut şi în ediţia în print a International Herald Tribune şi este semnat de corespondentul la Berlin Kevin J. O'Brien.

"La licitaţia organizată de autoritatea de re­glementare în media şi comunicaţii din Ungaria (NMHH) s-a calificat un singur jucător, respectiv un grup guvernamental format din Magyar Posta - compania naţională de poştă; Magyar Villamosmuvek - cel mai mare jucător de pe piaţa de energie; MFB Invest - o bancă de dezvoltare deţinută de stat", scrie New York Times în ediţia electronică. Noul operator va primi dreptul de a-şi lansa serviciile rapid, utilizând reţelele de telefonie mobilă ale celorlalţi trei operatori de pe piaţă pentru o perioadă de până la un an, până când îşi va construi propria infrastructură.

Ungaria ar face acest pas cu scopul de a dinamiza o piaţă în stagnare, în care mul­tinaţionalele deja prezente nu au mai făcut de ani de zile mutări agresive, mulţumindu-se

să-şi păstreze cotele de piaţă, scrie cotidianul ame­rican, citând surse oficiale din Budapesta.

"Această mişcare a fost lansată pentru a provoca un cutremur pe o piaţă de telefonie mobilă în stagnare, unde operatorii s-au mişcat foarte încet în a lansa pe piaţă oferte de internet mobil accesibile pentru mase. Dacă te uiţi la piaţa de telefonie mobilă din Ungaria, cota de piaţă a celor trei operatori nu s-a schimbat semnificativ în ultimii trei ani, a spus persoana care nu a dorit să fie citată pentru că nu este autorizată să vorbească în numele guvernului. «Creşterea de pe piaţa de internet mobil a stagnat, în contrast cu avansul rapid înregistrat pe pieţele din jur», a adăugat sursa citată."

Tarifele la internet mobil din Un­garia sunt cele mai mari din Europa, iar rata de penetrare a acestor servicii este de 10% la nivelul întregii populaţii, faţă de Slovacia sau Ce­hia, unde această rată este de cinci, respectiv trei ori mai mare, potrivit unui studiu al OECD.

Peter Szegedi, un fost manager de cercetare la Magyar Telekom, a declarat că el vede în mişcarea statului maghiar de a deţine al patrulea operator o tentativă de a domina piaţa. "Cred că guvernul vrea să intre în acest sector pentru a împinge un pic preţurile în jos şi să facă astfel aceste servicii disponibile celor care nu şi le pot permite acum", a spus Szegedi care este acum manager la o fundaţie din Amsterdam.

Aceste planuri ale statului ungar au provocat tensiuni pe piaţă, provocând furia Deutsche Telekom, Telenor şi Vodafone, scrie cotidianul american, care adaugă că niciun oficial al celor trei companii nu a dorit să facă declaraţii publice ci doar sub protecţia anonimatului. "Am fost cu adevărat surprinşi că guvernul vrea să facă acest lucru. (É) Procesul de licitare nu a fost transparent şi există îngrijorări", a declarat o persoană apropiată celor trei operatori.

Cotidianul american tratează subiectul subliniind încă din primele rânduri că planul Ungariei de a reveni pe piaţa telecom cu un operator propriu contravine tendinţei de pe restul pieţelor europene, unde statele îşi vând participaţiile la operatorii publici. "Ungaria merge însă în direcţia opusă", scrie New York Times. Publicaţia notează în continuare alte iniţiative ale statului ungar care au guvernul lui Viktor Orban "sub presiune": restrângerea libertăţii media şi a independenţei băncii centrale.

Planul Ungariei de a crea un operator de telefonie mobilă de stat este monitorizat cu atenţie şi la Bruxelles, unde comisarul Neelie Kroes a declarat că va urmări dacă autoritatea de reglementare a acţionat independent atunci când a decis câştigătorii licitaţiei. "Comisia urmăreşte licitaţia în desfăşurare pentru o licenţă de telefonie în banda de frecvenţe de 900 MHz din Ungaria", potrivit unei declaraţii a lui Kroes.

Cel puţin un operator de telefonie mobilă din Ungaria studiază posibilitatea de a contesta rezultatele licitaţiei la o instanţă din Ungaria sau din Europa, potrivit unor surse citate de cotidianul american.

Autoritatea naţională de reglementare în media şi infocomunicaţii din Ungaria a anunţat pe 2 ianuarie că a decis să scoată din licitaţia pentru o licenţă de telefonie mobilă RCS&RDS şi compania vietnameză Viettel. Autoritatea naţională de reglementare în media şi infocomunicaţii din Ungaria (NMHH), care a decis la începutul acestui an să elimine compania românească RCS&RDS din competiţia pentru o licenţă de telefonie mobilă, a precizat - într-un răspuns transmis la o serie de întrebări ale ZF, că datele despre licitaţie sunt "secrete" şi că nu poate furniza alte date despre decizia sa în afara celor care sunt deja publice.

ZF solicitase NMHH date suplimentare în legătură cu decizia de a scoate din competiţie firma românească, respectiv care companii din grupul RCS nu şi-au plătit taxele către autorităţile ungare, la cât se ridica valoarea taxelor neplătite şi dacă există vreo posibilitate ca firma românească să conteste decizia şi să fie reprimită în competiţie.

Compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa telecom din Europa Centrală şi de Est, are aproximativ 1,2 milioane de abonamente pentru serviciile de televiziune, internet şi telefonie fixă, potrivit datelor publicate de autoritatea de reglementare de la Budapesta (NMHH) şi a calculelor ZF bazate pe aceste date. La finele anului 2009, potrivit unor date comunicate oficial de RCS&RDS, compania avea aproximativ 840.000 de abonamente pentru aceleaşi servicii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO