Business Hi-Tech

Statistica: 63% dintre români au folosit măcar o dată calculatorul în 2014

Statistica: 63% dintre români au folosit măcar o dată...

Autor: Adrian Seceleanu

12.01.2015, 00:00 254

Peste 63% dintre românii cu vârste între 16 şi 74 de ani au folosit cel puţin o dată în anul 2014 calculatorul, inci­denţa utilizării PC-ului variind în principal în funcţie de vârstă, nivelul de instruire, ocupaţie şi mediul de rezi­denţă, potrivit unei cercetări reali­zate de Institutul Naţional de Statistică privind accesul populaţiei la tehno­logia informaţiilor şi comunicaţiilor.

Nouă din zece tineri de 16 până la 24 de ani folosesc calculatorul, în timp ce numai 1 din 6 persoane cu vârsta între 65 şi 74 de ani a accesat un com­puter, arată datele INS.

Cele mai mai ridi­cate rate de utilizare ale com­pu­terului sunt înre­gistrate de persoanele cu vârsta între 16 şi 34 de ani.

Nivelul de instruire reprezintă de asemenea un „factor major de in­fluenţă“ în utilizarea sau nu a unui computer: 1 din 3 persoane cu nivel scăzut de educaţie foloseşte un com­puter, în timp ce ce în cazul per­soanelor cu studii universitare pro­centul este invers, respectiv aproape toţi cei incluşi în această categorie folosesc un PC.

Studenţii şi proprietarii unui business (patronii) sunt categoriile de persoane active în rândul cărora se înregistrează cea mai ridicată rată de utilizare a computerelor, de 88,9%, respectiv 84,6%. În cazul pensio­narilor, doar 28,6% dintre persoanele care intră în această categorie au folosit în 2014 un computer.

Pe de altă parte, peste jumătate dintre persoanele cu vârste între 16 şi 74 de ani care locuiesc în mediul rural nu au folosit niciodată calculatorul, o pondere ridicată - de peste 20% -  înregistrându-se chiar şi în rândul persoanelor cu vârste între 16 şi 34 de ani, potrivit datelor INS.

Din punctul de vedere al regiunilor de dezvoltare, vestul ţării şi zona Bucureşti – Ilfov sunt cele în care se înregistrează cele mai ridicate rate de utilizare a sistemelor de calcul, în timp ce proporţii de sub 60% din totalul persoanelor de 16-74 de ani se înregistrează în Sud Muntenia (54,2%), Sud - Vest Oltenia (56,8%) şi Nord - Vest (59%).

Ancheta INS remarcă şi faptul că majoritatea celor care deţin un computer ajung să îl folosească zilnic.

„Remarcabil este faptul că majoritatea celor care folosesc calculatoarele o fac în mod intensiv şi continuu, 87,7% din utilizatori au folosit calculatorul în ultimele 3 luni anterioare anchetei. De asemenea, persoanele care au apelat la calculator în ultimele 3 luni au făcut-o în cea mai mare parte cu o frecvenţă zilnică sau aproape zilnică (62,2%) sau cel puţin o dată pe săptămână (26,6%). Persoanele care au folosit calculatorul lunar sau chiar mai rar au reprezentat numai 11,2% din totalul persoanelor de 16-74 ani care au folosit calculatorul în ultimele 3 luni anterioare anchetei“, conform INS.

Ancheta a fost realizată de INS în martie 2014 şi a vizat 10.066 locuinţe din mediul urban şi rural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO