Business Hi-Tech

Start-up-ul medtech XVision vrea să atragă o finanţare de 1 milion euro

Ştefan Iarca, cofondator şi CEO XVision

Ştefan Iarca, cofondator şi CEO XVision

Autor: Ioana Nita

15.10.2021, 00:00 92

XVision, start-up-ul local care a dezvoltat o soluţie ce îi ajută pe medici în interpretarea radiografiilor prin inteligenţa artificială, a atras recent o rundă de finanţare de tip bridge de la ROCA X, care va ajuta compania să se extindă în regiune în vederea atragerii unei runde viitoare de investiţie în valoare de un milion euro. Practic, ROCA X, parte din Impetum Group şi unul dintre investitorii iniţiali în XVision, a deschis runda care va ajuta compania să îşi consolideze rapid poziţia pe pieţele externe astfel încât să aibă flexibilitatea necesară pentru a structura viitoarea rundă. „Atunci când un proiect arată o evoluţie rapidă, viteza de reacţie a celor implicaţi în proiect devine factorul decisiv care poate face diferenţa în dezvoltarea acestuia şi este datoria investitorilor să fie pregătiţi să reacţioneze oricât de repede este nevoie.“

„Prin ROCA X ne dorim să oferim fondatorilor flexibilitatea necesară pentru ca dezvoltarea business-ului lor să nu fie ameninţată de duratele lungi de timp necesare uneori pentru a accesa capital.”, a declarat Alexandru Bogdan, CEO al ROCA X. În ultimul an XVision a implementat soluţia de analiză automată a radiografiilor în peste 30 de spitale publice şi private din Romania, Ungaria, Slovacia şi Polonia, procesând peste 70% din radiografiile realizate de către aceste instituţii. Unul dintre factorii ce a dus la creşterea accelerată a unităţilor medicale în care aceştia sunt prezenţi, a fost şi pandemia cauzată de COVID-19. Totodată, medicii realizează din ce în ce mai mult nevoia pentru soluţii digitale, integrate în munca de zi cu zi, care îi pot ajuta să analizeze mai rapid şi mai eficient imaginile medicale. Prin algoritmii dezvoltaţi, XVision analizează atât radiografiile de torace, cât şi CT-urile de plămâni, putând să identifice o serie de patologii prezente, printre care şi unele direct corelate cu virusul SARS-CoV2. Acest lucru, mai ales în contextul pandemic pe care îl traversăm, ajută medicii să ajute la rândul lor mai mulţi pacienţi.

„Problema pe care noi o rezolvăm la XVision, cea a volumului de muncă prea mare pentru radiologi, există de dinaintea pandemiei prin care trecem. COVID-19 a accentuat întreaga situaţie, motiv pentru care am realizat că trebuie să ne mişcăm mai rapid decât ne propusesem. Ca urmare, ne-am concentrat pe a integra XVision în cat mai multe spitale în România pentru a valida faptul că sistemul este un ajutor real pentru doctori şi pentru a le pune la dispoziţie o unealtă care să îi ajute zilnic. Extinderea în pieţele străine a fost următoarea direcţie naturală - în punctul în care suntem, avem deja primele sisteme instalate în mai multe pieţe CEE şi ne simţim pregătiţi să accelerăm procesul de expansiune. Investiţia ROCA X este esenţială tocmai pentru că ne ajută să facem faţă cererii pe care o întâmpinăm în alte pieţe, fiind şi un prim pas în completarea unei runde mai ample pe care o strângem”, a spus Ştefan Iarca, cofondator şi CEO XVision.

Pe termen lung, XVision are ca scop să devină un furnizor de algoritmi deep-tech care să fie compatibili cu toate soluţiile digitale folosite în imagistica medicală. În viitorul apropriat, compania are ca obiectiv extinderea în regiunea CEE.

Europa este regiunea cu cea mai mare creştere a pieţei de radiografie, dar deficitul de personal necesar pentru a face faţă cererii este de peste 30%. Interpretarea radiografiilor folosind algoritmi de AI este o nişă care generează anual $400m şi creste cu 25% - această nişă este preconizată să depăşească mărimea curentă a pieţei de radiologie până în anul 2031.

,,XVision este una dintre puţinele companii pe care am ales să o susţinem chiar dacă nu aveau încă o validare a pieţei, deoarece potenţialul de inovaţie era greu de ignorat – doar în ultimii 15 ani numărul de radiografii analizate zilnic de un radiolog a crescut de aproape 4 ori, iar oboseala este principalul factor al erorilor de interpretare. Aproape fiecare ţară din Europa se confruntă acum cu un deficit de radiologi, iar imagistica medicală este una dintre ramurile medicinei unde AI poate avea cel mai mare impact atât pentru cadrele medicale, cât şi pentru sănătatea societăţii. Dar oportunităţile de inovaţie din domeniul medical nu se rezumă doar la imagistică - în următorii câţiva ani toate procesele instituţiilor medicale vor trebui digitalizate, iar datorită numărului mare de dezvoltatori software din România, împreună cu apariţia unei noi generaţii de cadre medicale, România poate deveni un hub important pentru MedTech” , a precizat Bogdan Paşca, Junior Investment Manager ROCA X.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO