Business Hi-Tech

Sondaj EY: Eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT va duce în primul rând la transferul de la contracte de muncă la alte forme de colaborare cu o sarcină fiscală redusă, efectul fiind înjumătăţirea încasărilor la buget din zona IT

Sondaj EY: Eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT...

Autor: Roxana Rosu

14.12.2021, 13:02 333

Transferul de la contracte de muncă la alte forme de colaborare cu o sarcină fiscală redusă ar fi un prim efect al anunţatei eliminări a facilităţilor fiscale acordate firmelor de IT, o spune un sondaj realizat de EY România.

Pe locul doi între potenţiale consecinţe se află, în viziunea respondenţilor, companii de IT şi R&D, migrarea forţei de muncă în străinătate şi reducerea apetitului investiţional în business-uri de IT.

Deşi există şi companii care s-au gândit că ar fi dispuse să acopere impozitul datorat, cele mai multe anunţă că iau în calcul migrarea către alte forme de colaborare (PFA/ II/ IF, microîntreprinderi) în România, iniţierea de colaborări cu contractori străini sau chiar transferul business-ului în altă jurisdicţie, pentru a contracara eventuala eliminare a facilităţilor fiscale.

”Dacă ne gândim că vom aduce venituri suplimentare la buget printr-o astfel de măsură de eliminare a facilităţii fiscale (un impozit pe venit de 10%), cu siguranţă nu am pus în balanţă toate costurile acesteia. De ce să pierdem ce avem când am putea câştiga în continuare susţinut şi sigur? Şi dacă ne uităm peste programul de guvernare vedem cuvântul "digitalizare" folosit peste tot: în sectorul energetic, al transporturilor, sănătăţii, educaţiei, finanţelor. Cum vom reuşi să digitalizăm, dacă vom avea mai puţini angajaţi dedicaţi acestui sector?”, a punctat în deschiderea discuţiilor Corina Mîndoiu, Partener Asociat, Impozit pe Venit şi Contribuţii Sociale​, EY România.

În opinia EY, eliminarea facilităţilor ar putea genera dezechilibre fiscale majore, în condiţiile în care numărul angajaţilor cu contracte de muncă se va reduce, odată cu migrarea către forme de organizare alternative, orientarea IT-iştilor spre deservirea unor beneficiari străini, emigrarea specialiştilor cu tot cu familii, închiderea unor business-uri şi setarea lor în alte state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO