Business Hi-Tech

Solutie NEC: rosu si albastru pentru DVD-uri

19.12.2003, 00:00 14



Producatorul japonez NEC a anuntat realizarea unui echipament optic capabil sa citeasca si sa inscriptioneze date atat pe actuala generatie de DVD-uri, care folosesc razele laser rosii, cat si pe noul sistem, care utilizeaza culoarea albastra, promovat de producatori.



Acest aparat este practic primul din lume care are un singur cap optic capabil sa combine laserul rosu cu cel albastru, care va fi folosit pentru noua generatie de DVD-uri. Laserul albastru permite stocarea pe noua generatie de DVD-uri a unei cantitati mult mai mari de date. Reprezentantii NEC au precizat ca acest aparat urmeaza sa fie lansat pe piata in anul 2005, stabilirea exacta a datei depinzand de aparitia si succesul de piata al urmatoarei generatii de DVD-uri. Initial, produsul nu va fi disponibil in rafturile magazinelor, fiind conceput pentru utilizarea in calculatoarele personale.



Inmultirea televizoarelor de inalta definitie pare sa fie unul dintre motivele care alimenteaza cererea pentru recordere video bazate pe laser albastru, deoarece capacitatea de stocare a DVD-urilor din generatia viitoare este de aproape patru ori mai mare decat cea a discurilor actuale. De asemenea, goana dupa multimedia a stimulat vanzarile.



Industria DVD-urilor este insa in prezent divizata in doua mari grupuri, care sustin standarde diferite in privinta laserului albastru. NEC si Toshiba sustin o tehnologie denumita denumit HD-DVD, care a obtinut luna trecuta sustinerea DVD Forum - o asociatie a industriei de profil care grupeaza aproximativ 220 de companii din sectorul electronicelor si din sectorul media. Sony face insa parte dintr-un consortiu care include principalii producatori de aparate electronice de larg consum, printre care se numara Philips si Matsushita Electric Industrial Co Ltd., care sprijina un standard concurent, denumit Blu-Ray.



La inceputul acestui an, Sony a pus in vanzare primul recorder DVD de inalta definitie care utilizeaza tehnologia laserului albastru. Noua varianta profesionala a discului, prezentata in luna decembrie, poate stoca 23 GB de date. Sistemul sustinut de NEC propune folosirea unui disc cu ambele fete utilizabile, fiind astfel capabil sa stocheze intre 30 si 40 GB de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO