Business Hi-Tech

Site-ul serialepenet.ro, care difuza ilegal seriale, a fost închis de autorităţi

Site-ul serialepenet.ro, care difuza ilegal seriale, a...

Autor: Madalina Cerban

08.07.2015, 14:15 1743

Pe site-ul www.serialepenet.ro este în prezent publicat un mesaj al Ministerului Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

"Acest nume de domeniu este sechestrat în conformitate cu dispoziţiile art. 249 din Codul de procedură penală. Prezentul nume de domeniu face obiectul unei cauze penale", se spune în respectivul mesaj.

Pe de altă parte, potrivit Romanian Top Level Domain (RoTLD), care pune la dispoziţia celor interesaţi domenii cu extensia .ro, site-ul serialepenet.ro a fost înregistrat pe 25 octombrie 2010.

De altfel, poliţiştii au făcut percheziţii, marţi, la o firmă din judeţul Mureş şi la persoane suspectate că au pus pe site-uri de streaming filme şi muzică, care puteau fi descărcate contra cost, prejudiciul produs prin evaziune şi spălare de bani fiind de jumătate de milion de lei, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, anchetatorii au adus două persoane la audieri şi au ridicat mai multe calculatoare şi unităţi de stocare a datelor.

"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în perioada 2011 - prezent, prin intermediul a trei site-uri de streaming cu acces restricţionat (care pun la dispoziţia publicului, ilegal, filme şi muzică), mai multe persoane au pus la dispoziţia publicului opere protejate de drepturi de autor şi drepturi conexe, contra unor sume de bani", a precizat sursa citată.

Pe de altă parte, în anul 2012, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis să sesizeze Poliţia cu privire la 42 de site-uri care difuzau filme şi seriale fără să respecte legislaţia audiovizualului şi fără să deţină drepturile pentru conţinutul transmis.

CNA a decis să facă acest demers după ce a primit o adresă de la SC Pro TV SA, care a semnalat existenţa a 42 de site-uri care oferă servicii media audiovizuale la cerere, fără a deţine drepturi pentru conţinutul difuzat şi fără să fi notificat Consiliul, aşa cum prevede Decizia CNA numărul 320 din 2012.

Potrivit acestei Decizii, toţi furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere din România aveau obligaţia să completeze şi să transmită la CNA cererea de notificare. Nerealizarea notificării în termenul respectiv "determină încetarea dreptului de a furniza servicii media audiovizuale la cerere".

Totuşi, CNA nu are un control direct asupra conţinutului difuzat pe internet. Acesta a fost motivul pentru care CNA a decis să sesizeze Poliţia în cazul celor 42 de site-uri, între care se număra şi serialepenet.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO