Business Hi-Tech

Siemens a investit 4,5 mil. euro la Cluj într-un centru unde vor lucra 200 de oameni

Siemens a investit 4,5 mil. euro la Cluj într-un centru...

Autor: Laurentiu Cotu

25.02.2015, 00:00 2052
Siemens România, subsidiara locală a grupului german Siemens, a investit 4,5 milioane de euro într-un centru de cercetare şi dezvoltare, situat în clădirea Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Noul sediu al Siemens din Cluj-Napoca ocupă integral clădirea B a Liberty Technology Park Cluj, pe o suprafaţă de peste 3.000 de metri pătraţi, fiind al doilea birou deţinut de germani la Cluj. Noul centru, deschis sub brandul companiei subsidiare Evosoft, este unul regional de cercetare şi dezvoltare, care desfăşoară proiecte interne în domeniul IT pentru Siemens, precum şi proiecte de dezvoltare software pentru aplicaţii din portofoliul companiei. Laurenţiu Cotu, ZF Transilvania

Centrul din Cluj-Napoca este cea de-a patra locaţie deschisă de Evosoft în regiune, după Germania, Ungaria şi Turcia, urmând să fie a treia ca mărime după numărul de angajaţi, după Ungaria şi Germania.

’’În urmă cu 10 ani, am deschis cel de-al doilea punct de lucru pe plan local, la Cluj-Napoca, iar în prezent ne desfăşurăm activitatea în 10 filiale. Investiţia de la Cluj se ridică la 4,5 milioane de euro şi intenţionăm să ajungem la 210 angajaţi în acest centru, până în 2017’’, a declarat George Costache, CEO al Siemens România.

Siemens a demarat deja recrutările pentru noul sediu din Cluj-Napoca, ajungând în prezent la aproximativ 50 de oameni. Investiţia Siemens în noul centru de cercetare şi dezvoltare din Cluj include costurile chiriei pe următorii cinci ani, costurile de amenajare şi investiţia iniţială în infrastructură.

“Piaţa din România este competitivă şi oferă avantaje ample pentru dezvoltare tehnologică. De aceea, Siemens urmăreşte consolidarea centrelor actuale de cercetare şi dezvoltare’’, a declarat Reinhard Pinzer, CFO în cadrul Siemens Austria şi responsabil pentru performanţa financiară a Siemens în regiunea Europei Centrale şi de Est.

În afară de Cluj, Siemens mai deţine alte două centre IT în România, la Braşov. Divizia Siemens Corporate Technology şi compania Siemens Industry Software oferă servicii de inginerie şi IT pentru clienţi din întreaga lume, în diverse sectoare precum cel industrial, de sănătate sau energie.

La nivel global, Siemens are doar patru astfel de centre, unul dintre ele fiind cel din Braşov. Siemens Industry Software este fosta LMS România, companie preluată integral la finalul lunii iulie 2014 de către Siemens România. Firma oferă soluţii software, hardware şi servicii de inginerie pentru companiile producătoare de automobile, printre clienţi fiind Renault, Daimler sau Airbus. Siemens a mai deschis un centru IT şi în Bucureşti, axat pe domeniul de petrol şi gaze. CES-Conceptul Engineering Services este un centru de inginerie regional care execută proiecte de siguranţă a proceselor pentru clienţii din petrol şi gaze, cum ar fi de exemplu protecţia unei rafinării.

Dincolo de centrele IT, Siemens este prezent pe piaţa locală şi prin patru centre de producţie, trei în Sibiu şi unu la Buziaş. Aici se produc sisteme şi componente pentru automatizări şi aplicaţii industriale, producţia fiind exportată în Austria şi Germania.

Compania a încheiat anul fiscal 2014 (octombrie 2013-septembrie 2014) cu o cifră de afaceri de 138 de milioane euro, având 1.680 de angajaţi în România. Siemens este prezentă în România încă din anul 1905, când a fost inaugurată prima reprezentanţă în Bucureşti, sub denumirea de Societatea Română de Electricitate-Siemens Schuckert Societate Anonimă.

Proiectul Liberty Technology Park, în valoare totală de 25 mil. euro, este dezvoltat la Cluj de Fribourg Development, diviziunea de real estate a fondului de investiţii Fribourg Capital, controlat de Ion Sturza. Primele două clădiri ale proiectului Liberty Technology Park Cluj au fost inaugurate la începutul lunii decembrie 2013, prin reconversia unor părţi ale vechii fabrici de mobilă Libertatea din Cluj. Proiectul constă în 8 clădiri distincte, care vor fi finalizate în 3 etape.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO