Business Hi-Tech

Sfarsitul recesiunii in industria computerelor se vede tot mai aproape

20.10.2003, 00:00 10

Dupa aproape trei ani de recesiune, piata IT si a comunicatiilor incepe sa dea semne clare de revigorare. Cel putin asa arata ultimele studii efectuate de companiile de cercetare a pietei. Primul si cel mai spectaculos salt l-a inregistrat segmentul de calculatoare personale, inclusiv portabile. Dar piata PC-urilor nu a fost singura care a urcat in ultimele trei luni si pentru care analistii dau vesti imbucuratoare.
Vanzarile de calculatoare personale au crescut in trimestrul al treilea al acestui an cu 15,7% fata de perioada similara din 2002. Adica au atins 38,4 milioane de unitati de la 33,1 milioane in urma cu un an, arata un studiu intocmit de compania de cercetare International Data Corporation (IDC). Piata a fost puternic trasa in sus de vanzarile la notebook-uri.
Statele Unite si Europa au fost de departe regiunile care au contribuit cel mai mult la aceasta crestere, mai spun analistii de la IDC. Potrivit acestora, vanzarile de PC-uri in SUA s-au majorat in perioada iulie-septembrie 2003 cu 16,1% fata de intervalul similar de timp din 2002. Europa a batut insa recordul cu 17,5% in raport anual. Asia nua  reusit decat o sporire cu 10% a vanzarilor de calculatoare personale in ultimul trimestru.
Rezultatele spectaculoase inregistrate pe majoritatea pietelor au facut ca asteptarilor analistilor sa fie intrecute de realitate cu aproape 5%. Anterior acestia mizau numai pe o piata cu numai 10,4% in raport cu trimestrul al treilea al anului trecut.
"Observam in continuare o crestere substantiala in sectorul calculatoarelor portabile. Consumatorii au reactionat in mod special la preturile mai reduse si la inglobarea de catre producatori in laptopuri a functiilor de comunicare wireless", explica Loren Loverde, director in cadrul IDC.
In casamentul producatorilor Dell a continuat sa se mentina pe prima pozitie desi Hewlett-Packard s-a redus distanta fata de eternul ei rival.Dell si-a asigurat in trimestrul al treilea vanzari de 6,67 milioane de unitati, cu 27,9% fata de iulie-septembrie 2002, revendicandu-si totodata o cota de 17,4% din piata mondiala. Spre deosebire de compania Dell, HP si-a majorat vanzarile la PC-uri in trimestrul al treilea cu 28% ajungand sa detina 17,1% din piata cu 6,54 de milioane de calculatoare comercializate.
Cresterea vanzarilor la Dell au fost impulsionate in special de piata asiatica unde ritmul de crestere a fost de 50%.HP, in schimb, a fost ajutata sa creasca in special de piata americana, spun analistii de la IDC.
La distanta inca foarte mare de primii doi clasati la capitolul unitati vandute se afla producatorul american IBM. Desi a inregistrat o sporire cu 15,6% a vanzarilor, IBM nu ocupa decat pozitia a treia in clasament cu o cota de piata de 5,9% la un numar de 2,27 milioane de calculatoare comercializate in perioada iulie-septembrie 2003.
Fujitsu Siemens a avut, de asemenea, un trimestru bun, vanzarile sale majorandu-se cu 13,3% in raport anual. Compania se situeaza pe locul al patrulea in topul producatorilor mondiali cu o cota de 4% din piata.
Pe pozitia a cincea se afla Toshiba care a reusit in trimestrul al treilea al anului sa vanda 1,26 milioane de computere si sa castige 3,3% din piata mondiala.
IDC nu a oferit deocamdata nici o previziune referitoare la evolutia pietei PC-urilor in ultimul trimestru al anului. In schimb, compania rivala Gartner, considera ca laptopurile ar putea fi victimele propriului succes, din moment ce se asteapt o crestere la nivel international a preturilor la componentele pentru fabricarea acestora.Analistii de la Gartner sunt mai rezervati putin si in ceea ce priveste cresterea pietei PC-urilor pe trimestrul care s-a incheiat la sfarsitul lui septembrie. Dupa studiile lor, vanzarile de calculatoare personale nu ar fi sporit decat cu 14% fata de anul trecut. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO