Business Hi-Tech

Serviciile secrete americane spionează tranzacţiile financiare, inclusiv cele prin card

Informaţii ale agenţiei de securitate americane sustrase de fostul contractor Edward Snowden (foto), care a deconspirat şi alte programe de spionaj ale NSA, arată că activitatea de spionaj al tranzacţiilor financiare este derulată printr-o divizie numită „Urmăreşte Banii“. AFP/Mediafax Foto

Informaţii ale agenţiei de securitate americane sustrase de fostul contractor Edward Snowden (foto), care a deconspirat şi alte programe de spionaj ale NSA, arată că activitatea de spionaj al tranzacţiilor financiare este derulată printr-o divizie numită „Urmăreşte Banii“. AFP/Mediafax Foto

Autor: Marius Oncu

15.09.2013, 20:46 285

Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) a SUA monitorizează la scară largă la nivel internaţional plăţile, tranzacţiile financiare bancare şi prin card, fiind interesată inclusiv de reţeaua VISA, arată documente obţinute de publicaţia germană Der Spiegel.

NSA şi-a înfiinţat propria bază de date privind tranzacţiile, pentru a urmări parcursul banilor. Informaţii ale agenţiei de securitate ame­ri­cane, sustrase de fostul contractor Ed­ward Snowden, care a deconspirat şi alte programe de spionaj ale NSA, arată că activitatea de spionaj al tranzacţiilor financiare este derulată printr-o divizie numită „Urmăreşte Banii“.

In­for­maţiile sunt introduse ulterior în propria bază de date a NSA, numită „Tracfin“ şi care în 2011 conţinea 180 de milioane de înregistrări. Circa 84% din date proveneau de pe urma tranzacţiilor prin card. Alte documente ale NSA din 2010, arată că agenţia vizează pentru supraveghere şi tranzacţiile clienţilor marilor companii de carduri precum VISA. Analiştii de la NSA au descris la o conferinţă inter­nă organizată în 2010 cum ar fi căutat cu succes prin re­ţeaua complexă de tranzacţii a companiei americane pentru a identifica posibilităţi de interceptare. Obiectivul era obţinerea de acces la tranzacţiile prin VISA din Europa, Orien­tul Mijlociu şi Africa, potrivit uneia dintre prezentările de la reuniunea analiştilor. NSA voia să strângă, analizeze şi înregistreze date despre tranzacţii, concentrându-se pe anumite regiuni.

Într-un răspuns transmis în urma întrebărilor Der Spiegel, un purtător de cuvânt al VISA a exclus posibilitatea să fi fost obţinute date din reţelele operate de companie.

Baza de date „Tracfin“ conţine informaţii şi din sistemul SWIFT, folosit de mii de bănci pentru transmiterea în siguranţă de date privind tranzacţiile. SWIFT a fost identificat ca „ţintă“, iar NSA a spionat organizaţia, se arată în documentele obţinute de Der Spiegel.

Chiar şi angajaţi ai serviciilor de informaţii sunt într-o oarecare măsură îngrijoraţi de spionarea sistemului financiar global, arată un document al agenţiei britanice GCHQ.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO