Business Hi-Tech

Serviciile de descarcare legala a filmelor pe internet ameninta vanzarile de DVD-uri

25.06.2007, 20:30 54

Un numar mare de companii ofera utilizatorilor posibilitatea de a cumpara, inchiria si descarca filme pe Internet, practica ce ar putea afecta vanzarile DVD-urilor in viitor.
Redarea DVD-urilor in confortul propriei sufragerii reprezinta cel mai popular mod de a viziona filme, scrie New York Times. Discurile sunt rezistente, calitatea imaginii este foarte buna si nu se degradeaza dupa vizionari repetate. In plus, discurile ocupa putin spatiu, iar unele playere DVD costa chiar mai putin decat un film pe DVD.
Intr-adevar exista disconfortul deplasarii pana la cel mai apropiat magazin sau cel al asteptarii pachetului. Insa descarcarea filmelor de pe Internet prin intermediul conexiunilor de mare viteza ar putea rezolva aceste inconveniente.
Filmele pot fi livrate aproape oricand doreste utilizatorul. Legal, inca nu exista multe titluri disponibile si de multe ori nu sunt cele mai recente titluri. Si, fara echipamente hardware specializate, filmele va trebui sa fie vizionate pe monitorul computerului, si nu pe televizorul din sufragerie.
Momentan, cel mai bun dispozitiv pentru descarcarea si vizionarea filmelor este consola de jocuri video Microsoft Xbox 360. Selectarea unui titlu si vizualizarea acestuia se realizeaza prin apasarea catorva taste de pe telecomanda, fiind la fel de usor de utilizat precum serviciile video-on-demand sau pay-per-view, cunoscute abonatilor la serviciile de televiziune prin satelit sau cablu.
Insa, la un pret de aproape 500 de dolari (373 de euro) pentru modelul care include un hard disc de 120 GB, necesar stocarii filmelor descarcate, investitia este mare. Daca nu esti un jucator pasionat, este greu de justificat cheltuirea unei astfel de sume doar pentru a viziona cateva filme.
Magazinul online, denumit Xbox Live Marketplace, are doar 165 de titluri disponibile pentru descarcare. Ross Honey, directorul diviziei de media si divertisment de la Microsoft, a promis ca titluri noi vor fi adaugate in fiecare zi. Serviciul poate intra in competitie cu magazinele traditionale, costul inchirierii unui film recent lansat fiind de patru dolari (2,9 euro). Un titlu expira in 24 de ore de la initierea vizionarii sale, la fel ca in cazul tuturor filmelor inchiriate si descarcate prin Internet.
Desi exista numeroase alternative, catalogul de titluri disponibile reprezinta un factor critic pentru oricine.
"Chiar daca este vorba de Netflix, Apple, Amazon sau Wal-Mart, toti ne confruntam cu aceeasi problema: disponibilitatea filmelor", a declarat Steve Swasey, purtator de cuvant al Netflix. Compania are peste 80.000 de filme pe suport DVD, insa ofera doar 2.000 prin Internet. "DVD-urile vor avea o viata lunga, pentru ca studiourile de filme sunt reticente in a licentia foarte multe titluri", a adaugat Swasey.
Majoritea acestor servicii - MovieLink, CinemaNow, Vongo, Unbox (Amazon) si Wal-Mart - trimit filmele direct catre computerul utilizatorului. Acestia trebuie sa instaleze un software special sau au nevoie de o aplicatie Web specifica serviciului, insa acesta nu este un inconvenient major. Utilizatorii trebuie de asemenea sa furnizeze o carte de credit valida atunci cand se aboneaza la unul din servicii.
Din pacate, majoritatea serviciilor sunt compatibile numai cu Windows, respectiv Internet Explorer. Apple iTunes Store este printre singurele exceptii care ruleaza atat pe sisteme de operare Windows, cat si pe sisteme de operare MacOS. Descarcarea unui film dureaza de obicei o ora, iar majoritatea serviciilor permit vizualizarea acestuia inainte ca procesul de descarcare al filmului sa se fi terminat.
Serviciul Watch Now de la Netflix are un plan tarifar de 14,99 dolari (11,17 euro) pe luna, pe baza caruia utilizatorii pot beneficia lunar de 15 ore de filme. Consumatorii nu trebuie sa descarce titlurile, acestea fiind oferite sub forma unui stream video.
Vongo este un serviciu similar care ofera vizionarea unui numar nelimitat de filme din catalogul de peste 1.000 de titluri, pentru un abonament lunar de 9,99 dolari (7,44 euro).
CinemaNow ofera o optiune diferita de ceilalti concurenti - Burn to DVD. Pentru un abonament care variaza intre 3,99 si 14,99 dolari (2,97 - 11,17 euro), utilizatorii isi pot inscriptiona pe DVD filmele descarcate. Insa doar 122 de filme din cele 4.000 ale catalogului sunt disponibile in acest pachet. Filmele sunt insotite de continut aditional, similar cu cel disponibil pe DVD-urile cumparate din magazin.
MovieLink are un catalog de peste 4.000 de titluri, al caror pret variaza intre 1,99 si 4,99 dolari (1,48 - 3,71 euro) pentru inchiriere, respectiv intre 1,99 si 19,99 dolari (1,48 - 14,9 euro) pentru cumparare.
Magazinul online oferit de Wal-Mart nu are niciun titlu pentru inchiriere, numai pentru achizitionare. Oficialii companiei au precizat ca filmele noi vor fi disponibile pentru descarcare in aceeasi zi in care se lanseaza DVD-ul si vor costa intre 12,88 si 19,88 dolari (9,6 - 14,82 euro). Titlurile mai vechi vor avea un pret de pornire de 7,5 dolari (5,59 euro). Magazinul ofera de asemenea filme pentru playere video portabile, precum cele produse de Creative si Archos.
Serviciul Unbox de la Amazon inchiriaza filme cu 2,99 si 3,99 dolari (2,22, respectiv 2,97 euro), iar in timpul weekend-urilor pretul poate scadea la 99 de centi (73 de eurocenti). Catalogul Amazon include peste 3.000 de filme pentru cumparare si 2.000 de filme pentru inchiriere. In plus, filmele cumparate sau inchiriate prin Unbox pot fi redirectionate catre un dispozitiv TiVo (aparat video digital) pentru a fi vizionate direct pe televizor.
O alta metoda pentru vizionarea filmelor pe televizor ar fi mutarea computerului (laptop, de preferinta) in sufragerie. In cazul in care PC-ul dispune de iesire video, aceasta poate fi conectata astfel incat semnalul video sa fie vizualizat pe televizor.
Cea mai facila metoda pentru vizionarea filmelor descarcate pe computer este dispozitivul AppleTV, care costa 300 de dolari (223,64 euro). Aparatul poate reda continutul video si continutul audio descarcat de pe magazinul iTunes, precum si continutul media disponibil deja pe computer (fie el Mac sau PC). Momentan sunt disponibile doar 500 de filme si 350 de emisiuni TV pe magazinul iTunes, iar pretul acestora variaza intre 10 si 15 dolari (7,45 - 11,18 euro). Apple nu ofera momentan servicii de inchiriere.
AppleTV poate de asemenea sincroniza continutul media cu iPod-uri video, ceea ce inseamna ca puteti incepe vizionarea unui film in timp ce va intoarceti acasa, faceti o pauza pentru cina si continuati vizionarea in sufragerie, pe televizorul high definition.
Un nou jucator pe aceasta piata este Vudu, care promite utilizatorilor ca vor putea viziona 5.000 de filme direct pe televizor. Desigur, sistemul necesita conectarea unui dispozitiv aditional la televizor.
Numarul filmelor disponibile pentru descarcare continua sa creasca, insa vor trece cativa ani pana cand acest tip de serviciu va reusi sa detroneze afacerea inchirierii si cumpararii de DVD-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO