Business Hi-Tech

Şeful serviciului de informaţii MI5 susţine că echipamentele Huawei nu prezintă riscuri pentru schimbul de informaţii sensibile

Şeful serviciului de informaţii MI5 susţine că...

Autor: Alex Ciutacu

13.01.2020, 11:57 414

Andrew Parker, şeful serviciului britanic de informaţii MI5, susţine că nu există „niciun motiv pentru a crede” că schimbul de informaţii sensibile pe canalul Marea Britanie – SUA ar fi afectat în cazul în care Marea Britanie decide să permită chinezilor de la Huawei să participe cu echipamentele lor la construcţia reţelei mobile 5G, potrivit FT.

Comentariile şefului MI5 pun presiune pe guvernul britanic şi stârnesc discuţii în cercurile din industrie, astfel încât este aşteptată decizia Londrei cu privire la participarea Huawei la construcţia reţelei naţionale 5G.

Guvernul lui Boris Johnson se confruntă, luni, cu încă un val de lobby din partea Washingtonului – care pune presiune în vederea excluderii Huawei de la construcţia reţelei naţonale 5G, în contextul în care premierul britanic se pregăteşte să anunţe decizia, ce ar putea veni cu consecinţe majore din punct de vedere economic şi geopolitic.

Washington a avertizat că dacă echipamentele chinezilor vor fi utilizate de Marea Britanie, schimbul de informaţii sensibile ar putea fi subminat. Totuşi, excluderea echipamentelor Huawei din construcţia reţelei ar aduce costuri mai mari pentru sectorul de telecom din Marea Britanie şi ar putea afecta evoluţia noilor tehnologii la scară largă.

Pe de altă parte, Beijingul a pus presiune pe premierul britanic şi i-a atras atenţia să nu pericliteze relaţiile dintre China şi Marea Britanie – iar decizia finală va fi privită drept un indicator al apropierii dintre Boris Johnson şi Xi Jinping, într-o lume post-Brexit.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO