Business Hi-Tech

Seful Oracle si-a marit salariul cu 38%, la 72 mil. $

29.08.2008, 20:14 29

Larry Ellison, fondatorul si CEO-ul Oracle si al patrulea dintre cei mai bogati oameni din Statele Unite ale Americii, a atras nemultumirea actionarilor companiei, dupa ce a obtinut un pachet salarial de 72 mil. dolari (48 mil. euro), de 12 ori mai mare decat media salariilor directorilor executivi din industria IT, scrie Bloomberg.
Ellison, 64 de ani, care a primit abrobare din partea consiliului de conducere al companiei pentru a-si creste cu 38% salariul anual, este in prezent al doilea cel mai bine platit director al unei companii americane listate pe bursa. El a primit anul trecut cu aproximativ 1,7 mil dolari (1,15 mil. euro) mai putin decat John Thain, CEO al Merrill Lynch. Valoarea de piata a companiei Oracle este de trei ori mai mare decat cea a Merrill Lynch.
"Salariul lui Ellison era deja imens si nu trebuia sa mai creasca", spune un analist citat de Bloomberg.
Pachetul salarial al sefului Oracle nu include cele 544 mil. dolari (368,9 mil. euro) castigate anul trecut din optiunile pe actiuni.
Veniturile lui Ellison au fost examinate intr-un studiu al specialistului in compensatii Graef Crystal, consultant Bloomberg. Acesta a luat in considerare salariul de 1 mil. dolari, prima de 10,8 mil. dolari si suma aditionala de 1,45 mil. dolari care acopera sistemul de securitate din propria casa si calatoriile cu avionul.
Studiul a evaluat optiunile pe actiuni de anul acesta la 58,8 mil. dolari (39,8 mil. euro), o estimare mult mai temperata decat cifra comunicata de oficialii Oracle (71, 4 mil dolari).
Revista Forbes a estimat averea lui Ellison la 26 mld. dolari (17 mld. euro) in luna septembrie a anului trecut, plasandu-l in spatele miliardarilor americani Bill Gates si Warren Buffett.
Principalii competitori ai Oracle pe piata de aplicatii pentru mediul de afaceri sunt firma germana SAP si americanii de la IBM (International Business Machines), cel mai mare furnizor de servicii IT din lume.
Cotatia titlurilor companiei Oracle, fondata de Ellison in 1977, s-a apreciat cu 12% anul trecut pe bursa Nasdaq. Pretul actiunilor SAP a scazut cu 1,3%, in timp ce titlurile IBM s-au apreciat cu 8,8%.
In ceea ce priveste evolutia indicatorilor financiari pe parcursul ultimului an, vanzarile Oracle au crescut cu 25%, in timp ce veniturile SAP si IBM au urcat cu 9%, respectiv 8,1%. Profitul net al Oracle a crescut cu 29%, comparativ cu nivelurile de 9,8% si 2,6% raportate de competitori.
Salariul lui Ellison pe 2007 a fost de cinci ori mai mare decat cel al co-directorului executiv al SAP, Henning Kagermann, care a incasat aproximativ 14,5 mil. dolari (9,8 mil. euro) anul trecut.
Sam Palmisano, seful IBM, a castigat 24,2 mil. dolari (16,4 mil. euro), potrivit Crystal.
Ellison detinea 1,15 miliarde de actiuni la Oracle, adica peste 22% din titlurile aflate in circulatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO