Business Hi-Tech

Seful Neogen: Cred ca vom asista la o explozie de start-up-uri in online

Seful Neogen: Cred ca vom asista la o explozie de start-up-uri in online

Radu Apostolescu, co - fondator si director executiv al eMag.ro: Sunt convins ca Tiger a analizat foarte bine companiile si ca nu a platit un cent peste valoarea de piata.

07.06.2007, 20:17 73

Cele doua tranzactii din internet (ejobs si Neogen) cu o valoare de peste 10 mil. euro au declansat un val de comentarii in randul jucatorilor din piata, opinia generala ce se contureaza fiind aceea ca efectele vor fi unele pozitive.
Implicat direct in aceste miscari, Calin Fusu, seful Neogen, afirma ca tranzactiile vor stimula aparitia unor noi start-upuri. "Tranzactiile vor avea ca efect stimularea inovatiei pe internetul romanesc: foarte multi tineri vor incepe companii sperand sa atinga succesul Neogen".
Radu Apostolescu, unul dintre fondatorii magazinului online emag.ro, care a vandut in 2005 site-ul de recrutare online myjob.ro, crede ca unul dintre efecte va fi stimularea investitiilor in aceasta arie.
"Efectul este de confirmare a valorii de piata a companiilor din online la un prag la care multi nu se asteptau. Normal, interesul multor investitori va fi starnit, chiar daca pana acum nici nu luau in calcul serviciile online", a declarat Apostolescu pentru ZF. "Sunt convins ca Tiger a analizat foarte bine companiile si ca nu a platit un cent peste valoarea de piata. Cred ca in calcul au intrat atat portofoliile de clienti si utilizatori cat si faptul ca, practic, Tiger a intrat ca actionar in peste 90% din recrutarea online din Romania", a adaugat el.
In ce priveste decizia sa de a vinde MyJob.ro, Apostolescu spune ca nu regreta tranzactia cu Netbridge.
"MyJob.ro a fost 'copilul meu de suflet', primul site pe care l-am ridicat de la zero. Nu regret vanzarea pentru ca decizia a fost una strategica de concentrare pe businessul eMAG.ro si se pare ca s-a dovedit corecta".
Eugen Schwab-Chesaru, Partner & Managing Director la compania de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC) crede ca interesul pentru companiile online este justificat. "Serviciile web, portalurile si tot ce tine de vizibilitate online este inca la inceput in Romania. Oricat de mult ne-ar placea sa spunem ca am ajuns la 'saturatie' sau 'maturitate', eu cred ca mai e mult drum de parcurs pana acolo. Este un domeniu cu o crestere foarte mare, cu o popularitate ce ar putea depasi si in Romania pe cea a televiziunii sau a presei clasice. Este, deci, mediul ideal pentru investitii financiare cu profit mare pe termen scurt si mediu".
In ce priveste valorile la care au fost evaluate eJobs si Neogen, Chesaru afirma ca din "unele analize realizate de PAC la nivel mondial, evaluarea unei companii solide cu servicii in mediu internet este cel putin dubla fata de o companie producatoare de software sau prestatoare de servicii informatice clasice (integrare de sistem, dezvoltare de soft la cerere, suport tehnic). O evaluare a unei companii de tipul celor mentionate (Neogen, eJobs) poate ajunge pana la de 5 ori cifra de afaceri anuala sau multiplicatori mult mai mari aplicati la profit".
Antonio Eram, director la Netopia Systems si care este implicat in mai multe proiecte online, scrie pe blogul sau ca "daca achizitia procentelor din eJobs parea fireasca intr-un anumit cadru, miscarea spre Neogen a fondului de investitii Tiger ar trebui sa ridice niste semne de intrebare care sa eclipseze discutiile despre bani. Care si cum va fi/arata piata si concurenta in masura in care ambele site-uri principale vor avea o politica comuna?".
Fusu afirma insa ca fondurile nu isi vor numi un reprezentant in managementul firmei iar participatia Tiger de la celalalt jucator din recrutarea locala online nu va crea probleme. "Fondurile de investitii sunt investitori destul de pasivi. Tiger are investitii in Netinfo.bg, portalul nr.1 din Bulgaria, tara unde suntem prezenti si noi - dar asta nu ne afecteaza in niciun fel".
Fusu a fost responsabil de strategia firmei (modelul de afaceri, politica de extindere). Andras Nagy, 29 de ani, coordoneaza echipele de programatori si este "creierul" din spatele produselor Neogen.
Lazlo Robert, 29 de ani, se ocupa de administrarea bazei de date si a sistemului intranet al companiei. "Prima afacere a pornit-o la 16 ani, cand cumpara becuri dintr-o piata din Targu Mures si le vindea intr-o alta, cu profit."
Zoltan Bodo, 29 de ani, se ocupa de imbunatatirea serviciilor de pe www.club.ro, a conceput prima versiune a site-ului noi2.ro si s-a ocupat de lansarea video.neogen.ro.
Neogen a avut in 2006 afaceri de 1,2 mil. euro, si estima pentru acest an 2 mil. euro. eJobs a avut 1 mil. $ anul trecut, iar pentru acest an mizeaza pe 3 mil. $.
Tiger Global Investment are in portofoliu participatii la Google, Yandex (cel mai mare motor de cautare cu plata din Rusia), Mail.ru (al doilea portal din Rusia), Mynet (cel mai mare portal din Turcia), Netinfo.bg (cel mai mare portal din Bulgaria), Seznam.cz (cel mai mare portal din Cehia), Pacuj.pl (cel mai mare site de recrutare din Polonia) si Baidu.com (cel mai mare serviciu de cautare din China). Wouwer este un grup de investitii infiintat de echipa care a fondat site-ul Allegro din Polonia, recent fuzionat cu QXL.com. Allegro.pl este cel mai mare site de licitatii din Polonia si al doilea in topul celor mai vizitate site-uri de licitati din Europa, dupa Bay.

Achizitii Neogen:

mai 2007, Colegi.ro (peste 300.000 de useri inscrisi in baza de date)
mai 2007, Face.md -cel mai mare site din Rep. Moldova
august 2005, DoiZece.ro - cel mai mare site de jocuri din Romania
iunie 2005, Poljubac - cel mai mare site de dating din Serbia
aprilie 2005, love.bg (Bulgaria)
februarie 2005, serviciul de hosting Prohost.ro
ianuarie 2005, serviciul de monitorizare Archiweb Monitor
noiembrie 2004, portalul resurseumane.ro
martie 2004, Relatii.ro sI Hihooy.ro - principalii concurenti ai Noi2.ro

Portofoliul Neogen:

Romania - Colegi.ro; Neogen.ro; Noi2.ro; Mall.ro; Doizece.ro; Club.ro
Rep. Moldova - Neogen.md; Faces.md
Bulgaria - love.bg; jobs.neogen.bg; games.neogen.bg, mall.neogen.bg
Serbia - jobs.urbae.com; poljubac.urbae.com; games.urbae.com; mall.urbae.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO