Business Hi-Tech

Şeful Cisco România: Firmele nu iau în serios riscurile de IT

Şeful Cisco România: Firmele nu iau în serios...

Autor: Adrian Seceleanu

19.02.2015, 00:04 962

Riscurile considerabile generate de furtul sau pierderea de date în urma unui atac informatic sunt ignorate de cea mai mare parte a companiilor private din România, pentru care doar protecţia documentelor tipărite sau a altor active palpabile rămâne o prioritate, iar în aceste condiţii piaţa de echipamente şi software de securitate a stagnat anul trecut şi va păstra o tendinţă similară şi în 2015, la o valoare de aproximativ 5 milioane de euro.

„Este un decalaj în înţelegere. Tematica din domeniul securităţii IT se schimbă mai rapid decât viteza cu care se mişcă firmele. În sectorul privat veniturile Cisco sunt constante, iar situaţia este similară şi la nivelul întregii pieţe. Nu observ proiecte majore, este o constantă în cheltuielile pe securitate“, a declarat în cadrul unei conferinţe Dorin Pena, directorul general al Cisco România.

El a adăgat că în mod surprinzător de această dată autorităţile sunt mai interesate de soluţii de protecţie decât companiile private. „În sectorul public dialogul este mai intens, la fel şi rezultatele. Paradoxal, există o reacţie mai eficientă şi mai promptă a autorităţilor decât a zonei private. Poate şi datorită contextului geopolitic se văd răspunsuri mai bune din sectorul public.“

În ceea ce priveşte angajarea unor persoane care să fie responsabile de securitatea IT, reprezentantul Cisco a afirmat că acest lucru se întâmplă în general în cadrul băncilor, în timp ce în restul firmelor private rareori există o asemenea poziţie.

Americanii de la Cisco concurează pe piaţa de soluţii de securitate IT cu jucători precum Fortinet sau Checkpoint.

Problema este că acest dezinteres al firmelor nu ţine cont de faptul că atacurile cibernetice sunt o realitate şi în România, a spus Pena, aducând ca argument mai multe avertizări din 2014 ale Serviciului Român de Informaţii. „Sunt exemple din fiecare zi că incidentele informatice încep să devină o realitate vizibilă şi în România. Vorbim de un subiect cât se poate de real, în viaţa noastră apropiată, nu e ceva ce se întâmplă doar în străinătate.“

Anul trecut au crescut atacurile informatice realizate prin intermediul e-mail-urilor şi al aplicaţiilor web, accesate prin browserele de pe computere, a spus Pena.

Programele realizate de atacatori încep să fie tot mai des ascunse sub forma unor bannere publicitare, care apar de multe ori în cadrul unor aplicaţii care sunt disponibile gratuit în schimbul permisiunii de a afişa reclame. “Utilizatorii dau click pe asemenea mesaje de multe ori fără să le înţeleagă”, a punctat Pena, adăugând că riscul acestor acţiuni este semnificativ în condiţiile în care acest lucru se întâmplă de pe telefoane sau tablete de pe care se accesează şi conturi bancare. “Sunt oameni care nu înţeleg acest fenomen, care nu monitorizează câţi bani au intrat şi au ieşit din conturi ci întreabă la ghişeul băncilor odată la şase luni care este situaţia, ei sunt cei vizaţi de atacuri”.

În altă ordine de idei, Dorin Pena a mai spus că unul dintre cele mai mari riscuri de securitate în companii îl reprezintă în prezent nu stick-urile USB, ci telefoanele şi tabletele. “A devenit deja mai dificil să vii cu un stick USB, esşti întrebat ce vrei să faci cu el. Dar cu un telefon care are conexiune wireless, USB şi alte porturi pagubele pot fi mult mai mari. Telefonul şi tableta au putere de procesare şi pot comunica cu exteriorul, pagubele pot fi şi mai mari”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO