Business Hi-Tech

Sectorul IT&C, 40% din totalul schimburilor comerciale Romånia - Israel

27.05.2005, 18:42 23

Aproximativ 40% din volumul afacerilor dintre Israel si Romånia este realizat in domeniul hi-tech, a declarat Peter Varadi, director de vånzari al Alvarion, companie israeliana producatoare de echipamente wireless, cu ocazia forumului Israel Hi-Tech, eveniment organizat de Ambasada Israelului si Globus Gate Group Israel.

Conform statisticilor oficiale, schimburile comerciale dintre Israel si Romånia s-au cifrat anul trecut la 500 de milioane de dolari (403,2 milioane de euro), cu 25% mai mult decåt in 2003. Astfel, sectorul IT&C ar reprezenta aproximativ 200 de milioane de dolari in 2004. Valoarea investitiilor israeliene in Romånia, realizate in perioada 1990-2004 a depasit doua miliarde de dolari (peste 1,5 miliarde de euro), au precizat organizatorii evenimentului. a??Cifrele sunt un pic mai mici decåt in realitate, deoarece multe companii israeliene, fiind cotate la bursa din New York (NYSE) sau pe NASDAQ, sunt considerate companii americanea??, a precizat Varadi.

Principalul obstacol in dezvoltarea afacerilor companiilor din Israel pe piata romåneasca este birocratia, a declarat vicepremierul israelian Ehud Olmert, prezent pentru a doua oara la acest eveniment anual. a??Oamenii de afaceri din Israel au o singura cerere catre autoritatile romåne: dorim sa fim ajutati sa depasim birocratiaa??, a mai spus el.

Ministrul de stat Gheorghe Seculici a raspuns ca Executivul Romåniei doreste sa creeze conditii speciale pentru promovarea si sprijinirea investitiilor straine. a??Cu toata birocratia existenta, consider ca oamenii de afaceri din Israel si-au gasit locul in economia Romåniei (...)a??, a adaugat Seculici.

Evenimentul Israel Hi-Tech, ajuns la a sasea editie, isi propune sa ajute companiile din Israel si Romånia sa dezvolte relatii comerciale, accentul fiind pus pe industria IT&C. a??Industria hi-tech se dezvolta foarte rapid in Romåniaa??, a precizat Arnon Arbel, atasat economic si comercial al Ambasadei Israelului in Romånia.

La evenimentul Israel Hi-Tech au participat 13 companii israeliene prezente pe piata locala. Pe la standurile lor au trecut reprezentantii a 50 de companii romånesti, spun organizatorii.

Printre participanti s-au numarat si Alvarion, producator de echipamente destinate serviciilor wireless in banda larga (broadband), RAD Data Communications, producator de echipamente in domeniul comunicatiilor, si Cellvine, providerul de echipament telecom care a semnat recent un contract pentru imbunatatirea acoperirii operatorului Zapp.

Alvarion este unul din partenerii Intel pentru lansarea urmatoarei generatii de comunicatii mobile fara fir (WiMax) si are un centru de cercetare-dezvoltare si suport tehnic in Romånia. a??Incepånd din acest an vom avea Wimax in Romåniaa??, a declarat Viorel Chirascu, general manager al Alvarion Romånia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO