Business Hi-Tech

Şcoala online nu mai e un mediu sigur. Kaspersky: Ameninţările cibernetice deghizate în platforme de învăţare online au crescut cu 60%

Şcoala online nu mai e un mediu sigur. Kaspersky:...

Autor: Cosmin Pirv

01.02.2021, 14:20 161

Numărul utilizatorilor care s-au confruntat cu ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare online a crescut cu 60% în a doua jumătate a anului 2020, arată un studiu realizat de Kaspersky.

Potrivit unui comunicat al companiei, pe măsură ce pandemia continuă şi şcolile sunt din nou închise sau urmează un model hibrid de învăţare, sectorul educaţional continuă să atragă atenţia criminalilor cibernetici. Din iulie până în decembrie 2020, 270.171 de utilizatori au întâmpinat diverse ameninţări cibernetice deghizate în platforme populare de învăţare, o creştere de 60% în comparaţie cu prima jumătate a anului 2020.

Cea mai populară aplicaţie online folosită ca momeală pentru atacurile cibernetice a fost, de departe, Zoom, platformă cu peste 300 de milioane de utilizatori zilnici. A doua cea mai populară a fost Moodle, urmată de Google Meet. Numărul utilizatorilor care au întâmpinat ameninţări deghizate în platforme populare de învăţare online/ video-conferinţe a crescut pe toate platformele, cu excepţia Google Classroom.

„Aproximativ 98% dintre ameninţările întâmpinate erau sub forma <not-a-virus>, categorie care este împărţită în programe de tip riskware şi adware. Adware bombardează utilizatorii cu reclame nedorite, în timp ce programele riskware sunt alcătuite din diferite fişiere - de la browser bars şi download managers până la instrumente de administrare la distanţă – care pot efectua diverse acţiuni pe computerul personal fără consimţământul dumneavoastră. Troienii au reprezentat aproximativ 1% din ameninţările întâmpinate”, arată specailiştii de la Kaspersky.

Utilizatorii întâmpină de obicei ameninţări deghizate în aplicaţii populare de video-conferinţe şi platforme de cursuri online prin false programe de instalare, întâlnite pe site-uri neoficiale, concepute să arate ca platformele originale sau e-mailuri deghizate în oferte speciale sau notificări de pe platformă.

„Din păcate, până când toţi studenţii se vor întoarce la cursurile faţă-în-faţă, instituţiile de învăţământ vor continua să fie o ţintă populară pentru infractorii cibernetici, mai ales că acest sector nu a acordat prioritate securităţii cibernetice. Pandemia a arătat clar că acest lucru trebuie să se schimbe, mai ales că tehnologia este din ce în ce mai puternic încorporată în cursurile desfăşurate în mediul virtual”, a declarat Anton Ivanov, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a ajuta profesorii, dar şi pe elevii lor să rămână în siguranţă atunci când utilizează instrumente digitale pentru desfăşurarea cursurilor, Kaspersky a pus la punct o varietate de resurse, inclusiv un curs online care ajută la învăţarea celor mai bune practici în materie de securitate cibernetică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO