Business Hi-Tech

Scandal în falimentul distribuitorului cunoscut pentru brandul Quickmobile: UniCredit acuză o tentativă de fraudă

Cea mai mare datorie a Electro Distribution, de 61 mil. lei, s-ar fi format prin aplicarea unei penalităţi reprezentând de 17 ori valoarea unui echipament „pretins comandat şi nelivrat” către o firmă care se află în „conflict de interese” cu „acţionarul majoritar Angela Ţiboc”, acuză banca.

Una dintre cele mai mari datorii înregistrate de distribuitorul IT&C Electro Distribution, în sumă de 61 mil. lei din datoriile totale de 98 mil. lei şi care a contribuit la intrarea în faliment a societăţii la finele anului trecut, este rezultatul unei „încercări de fraudă”, acuză UniCredit, una dintre cele mai mari bănci locale, care are de recuperat 8 milioane de lei la firma din Baia Mare.

Acuzaţia priveşte falimentul şoc al firmei Electro Distribution din Baia Mare, unul dintre cei mai mari 10 distribuitori de echipamente IT&C din România, cunoscut publicului larg în special pentru operaţiunile de retail sub brandul Quickmobile (dar care au fost vândute anterior intrării în faliment). Firma din Baia Mare, controlată de antreprenorii Angela şi Tudor Ţiboc, a intrat direct în faliment cu da­torii de 98 mil. lei. Din această sumă, da­toriile către băncile UniCredit şi First Bank se ridică la aproape 30 mil. lei. Creditorul care a atras ime­diat atenţia, prin valoarea sumei de recuperat - 61 mil. lei - şi a faptului că nu părea a fi cunoscut de niciun jucător de pe piaţa locală de dis­tri­buţie - este firma germană Iluţ Boutiq GmbH.

Contestaţia transmisă de UniCredit Tribu­nalului Maramureş se concentrează pe această datorie, despre care banca susţine că este o încercare de fraudă. Documentul scoate la iveală informaţii noi despre această datorie de 61 mil. lei, care nu au apărut în primele rapoarte ale lichidatorului judiciar: datoria principală ar fi fost generată de nelivrarea unui echipament în valoare de 0,74 mil. euro, la care s-ar fi aplicat penalităţi reprezentând de 17 ori valoarea echipamentului.

UniCredit dă de înţeles că pune la îndoială şi veridicitatea comenzii lansate de firma din Germania şi pune sub semnul întrebării nivelul penalităţilor. „Creditorul majoritar este Iluţ Boutique GmbH, ce deţine o creanţă de 60.761.937 lei – 62% din totalul masei credale, reprezentând numai penalităţi de întârziere calculate pentru o pretinsă încălcare de către debi­toare a unei obligaţii de livrare a unui echi­pament de 743.105 euro. Ca atare, pena­lităţile se ridică la o sumă de 17 ori mai mare decât înseşi produsele comandate şi pretins nelivrate. (…) Cuantumul creanţei este exor­bitant, fiind evident rezultatul unei încercări de fraudă în dauna restului creditorilor, mai cu seamă a băncilor care au finanţat în mod real activitatea debitoarei Electro Distribution”.

Banca susţine că între Electro Distribution şi firma din Germania există şi un „conflict de interese” în condiţiile în care administratorul firmei din Germania este „cumnatul acţiona­rului majoritar Angela Ţiboc. „Totodată ...

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.