Business Hi-Tech

SAP: 60% din softul bancilor ar trebui schimbat

08.03.2006, 00:00 15

Aproape 60% din aplicatiile informatice utilizate in acest moment de banci - inclusiv de catre cele romanesti - ar trebui inlocuite pentru ca bancherii sa-si poata mentine afacerile competitive si sa se poata concentra pe serviciile care ii diferentiaza de concurenta, a declarat pentru ZF Richard Lowrie, directorul de Strategie bancara pentru zona EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) al companiei germane SAP, cel mai mare producator de software pentru afaceri din lume.

Bancile din intreaga lume utilizeaza, in medie, intr-o proportie de doar 20% aplicatii software standardizate, achizitionate de la producatori specializati, in timp ce grosul afacerilor si al datelor cheie este gestionat in continuare de aplicatii vechi, realizate "in-house".

Potrivit lui Lowrie, deficientele din infrastructura bancara romaneasca se pot transforma "intr-un avantaj pentru bancile romanesti intrucat acestea pot arde niste etape si pot evita greseli realizate de companii occidentale, implementand solutii tehnologice de ultima ora." Oficialul SAP sustine de altfel ca implementari de succes la bancile din tara "ar putea transforma Romania intr-un catalizator pentru aceste schimbari ale sistemelor informatice."

Lowrie sustine ca bancile ar trebui sa urmeze modelul producatorilor auto, care si-au eficientizat operatiunile folosind si o infrastructura software bazata in proportie de 80% pe aplicatii standardizate, achizitionate de la producatori specializati. "Producatorii auto au astfel mai mult timp pentru a se ocupa de acele detalii care ii diferentiaza de concurenta. Sa ne gandim doar la faptul ca sasiul standard al unui Volkswagen Golf este utilizat de mai multi producatori pentru a lansa pe piata masini absolut diferite si sub marci diferite". Bancile au nevoie exact de aceasta capabilitate de a se concentra pe idei inovative, care sa atraga clienti, iar aplicatiile vechi - care au nevoie de softuri suplimentare pentru a comunica cu produse mai noi - nu servesc deloc acestui scop, afirma oficialul SAP.

De altfel, aproximativ 30 la suta dintre bancile europene, peste 35 la suta dintre cele asiatice si circa 20 la suta din cele nord-americane au intentia de a-si inlocui sistemele IT de baza in urmatorii trei pana la cinci ani, potrivit unui studiu realizat de companiile SAP, Accenture - un furnizor global de servicii tehnologice si de consultanta in management si Asociatia Europeana pentru Management si Marketing Financiar (EFMA).

O alta tendinta subliniata de Lowrie este aceea ca, in urma cu cateva decenii, industria bancara era cea care antrena schimbarile si care solicita marilor companiilor IT solutii si produse - acum noile aplicatii si echipamente sunt concepute si lansate mai degraba pe baza unui parteneriat intre cele doua parti. De altfel, reprezentantul SAP sustine ca furnizorii de solutii IT "nu mai pot crea solutii izolati intr-un turn de fildes. Cunosc numeroase cazuri in care unele banci au implementat costisitoare sisteme de gestionare a relatiilor cu clientii, dar acestea nu au dat rezultatele scontate dintr-un simplu motiv: aplicatiile respective nu prevedeau o procedura care sa trimita informatiile colectate de la clienti catre manageri".



Tendinte pe piata softului pentru banci

* 35% din bancile din regiunea Asia Pacific si 30% din bancile europene isi vor inlocui in urmatorii trei pana la cinci ani sistemele IT de baza

* Directorii bancilor cred ca principalele probleme ale propriilor sisteme IT sunt: lipsa de flexibilitate, costurile si probleme de integrare

* Institutiile bancare din Asia isi bazeaza inca activitatea in proportie de aproape 100% pe softurile realizate de propriii programatori, fata de 90% in Europa si 60% in America de Nord

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO