Business Hi-Tech

Samsung vrea să investească suma record de 41,7 mld. $

Samsung vrea să investească suma record de 41,7 mld. $

Autor: Andreea Mindrila

18.01.2012, 00:03 686

Samsung Group, cel mai mare conglomerat de firme din Coreea de Sud, a anunţat că anul acesta îşi va majora cheltuielile de investiţii până la un nivel record de 47.800 miliarde de woni (41,7 miliarde dolari) pentru a continua dezvoltarea afacerilor din domeniul cipurilor şi display-urilor.

Cheltuielile de investiţii ale Samsung Electronics, cel mai mare producător de cipuri de memorie pentru computere din lume, şi ale subsidiarelor sale au crescut cu 12% comparativ cu anul trecut, a anunţat grupul, notează Bloomberg.

Cheltuielile de capital ale companiilor vor fi de 31.000 de miliarde de woni (27,1 miliarde dolari), potrivit companiei, care însă nu a dat detalii despre cum se vor aloca banii.

Suma anunţată pentru investiţii vizează de la construcţia de fabrici la activităţi de cercetare-dezvoltare, angajări, respectiv fuziuni şi achiziţii.

Investiţia va contribui la consolidarea poziţiei de lider în domeniul electronic pe care o are Samsung, într-un moment în care competitorii şi-au redus cheltuielile pe fondul încetinirii creşterii economice la nivel mondial. Mai mult de 70% din suma alocată cheltuielilor de capital ale grupului va fi utilizată de Samsung Electronics pentru investiţii în domeniul cipurilor pentru telefoane mobile şi display-uri de ultimă gene­ra­ţie pentru telefoane şi televizoare, spune Song Myung Sup, analist la HI Investment & Securities din Seul.

Acest anunţ vine după comentariile preşedintelui Samsung Electronics, Lee Kun Hee, de la începutul acestei luni referitoare la faptul că societatea trebuie să continue investiţiile şi angajările.

Companiile din grupul Samsung, ale căror vân­zări din 2010 au reprezentat 20% din PIB-ul Coreei de Sud, vor angaja anul acesta 26.000 de persoane, cel mai mare val de angajări din istoria grupului.

Sam­sung are în prezent la nivel global circa 350.000 de angajaţi.

Competitorul sud-coreean LG Group, din care face parte şi LG Electronics, a anunţat recent că în acest an îşi va reduce costurile cu 15%.

Samsung Electronics intenţionează să realizeze prima emisiune de obliga­ţiuni în străinătate de după 1997 pentru a-şi extinde capacitatea de producţie la fabrica de cipuri din Austin, Texas, unde sunt fabricate procesoarele utilizate pentru dispozitivele mobile precum iPhone de la Apple.

Samsung ar putea să dubleze cheltuielile de investiţii ale companiei de cipuri, care supraveghează fabricarea procesoarelor A4 şi A5 proiectate de Apple până la un nivel record de 8.000 de miliarde de woni (7 miliarde de dolari) în acest an, spune Shin Hyun Joon, analist la Dongbu Securities.

În 2011, profitul operaţional al companiei probabil că s-a dublat, iar anul acesta ar putea creşte cu 82%, potrivit estimărilor realizate de Korea Investment & Securities.

Grupul Samsung include aproximativ 80 de companii, iar afacerile variază de la sectorul financiar la construcţii, sectoarele naval şi medical, dar şi electronice de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO