Business Hi-Tech

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor: Codul Comunicaţiilor Electronice va ajunge în plen pentru votul final

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputatilor

Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din Camera Deputatilor

Autor: Adrian Seceleanu

17.11.2021, 15:58 152

Codul Comunicaţiilor Electronice, un act normativ care va simplifica viaţa operatorilor de telecom atunci când îşi extind reţelele dar care oferă şi drepturi noi pentru utilizatorii finali, este aproape de adoptare după ce a primit avizele comisiilor de specialitate.

“Codul Comunicaţiilor Electronice intră în linie dreaptă spre aprobare.După sedinţa comună de astăzi a comisiilor de specialitate, Codul european al comunicaţiilor electronice a primit aviz favorabil şi urmează să ajungă la plen pentru votul final”, a anunţat deputatul PNL Sabin Sărmaş, care este şi preşedintele Comisiei pentru tehnologia informaţiei din camera inferioară a Parlamentului.
El a trecut în revistă şi principalele obiective ale legii:
“* crearea cadrului de reglementare, care să asigure instalarea şi utilizarea reţelelor de viteze mari şi asigurarea unei concurenţe durabile pe piaţă;
* obţinerea de beneficii pentru utilizatori şi interoperabilitatea serviciilor electronice;
* furnizarea de servicii de înaltă calitate şi la preţuri accesibile, astfel încât utilizatorii să aibă posibilitatea de alegere efectivă;
* este reglementată obligativitatea furnizorilor de a anunţa explicit şi în mod gratuit utilizatorii cu privire la ameninţările de securitate specifice şi semnificative, dar şi cu măsurile pe care aceştia le pot lua;
* o protecţie mai ridicată pentru beneficiari - furnizorii de servicii de comunicaţii electronice vor avea obligativitatea de a pune la dispoziţia utilizatorilor o serie de informaţii pre-contractuale, precum o fişă de sinteză care va conţine principalele informaţii din contract.
* se reglementează explicit obligaţia furnizorului ca la momentul prelungii contractuale să pună la dispoziţia utilizatorului final informaţii cu privire la cele mai bune tarife pentru serviciile furnizate. De asemenea, utilizatorii finali vor beneficia de drepturi extinse atunci când vor alege să îşi porteze numărul de telefon sau să se transfere la un alt furnizor de internet.

Un alt aspect important este că noile reglementări vor contribui la o mai bună eficienţă de utilizare a frecvenţei radio, făcând posibilă utilizarea în comun a spectrului de 2 sau mai mulţi utilizatori.
* Accesarea serviciului de urgenţă 112 se va putea realiza şi printr-un serviciu de conversaţie totală (adică servicii de conversaţie multimedia) în timp real şi va putea fi utilizat de persoanele cu afecţiuni auditive sau de vorbire.”

Vlad Stoica, preşedintele ANCOM (Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii), a declarat recent, în cadrul conferinţei ZF Digital Summit ’21, că estimează că până la finalul anului în curs Codul comunicaţiilor, care îşi propune să modernizeze normele actuale în domeniul telecomunicaţiilor şi să le adapteze la era digitală, va fi promulgat şi va intra în vigoare.

„Codul comunicaţiilor a trecut de Guvern, acum e la Camera Deputaţiilor, iar după ce trece de comisia de IT&C, apoi să fie votat şi trimis la Senat. Codul comunicaţiilor este important pentru că transpune legislaţia României, simplifică procedurile, oferă predictibilitate, modifică multe legi şi uşurează zona de infrastructură în comunicaţii. A durat mult pentru că a fost nevoie de un dialog lung – am avut nevoie de multe avize, cred că 27 sau 28 de avize. Toate modificările au fost discutate cu operatorii, ceea ce a făcut ca termenul să fie mai lung. Sper ca în cel mai scurt timp să avem un Cod al comunicaţiilor care să aducă beneficii”, a spus Vlad Stoica în cadrul videoconferinţei ZF Digital 2021.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO