Business Hi-Tech

Romtelecom isi face reteaua de comunicatii mobile cu chinezii de la Huawei si ZTE

Romtelecom isi face reteaua de comunicatii mobile cu chinezii de la Huawei si ZTE

Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom, afirma ca furnizarea de servicii de internet mobil este unul dintre cele mai importante obiective ale companiei

07.12.2008, 18:09 780

Producatorii chinezi de echipamente telecom ZTE si Huawei au castigat unul dintre cele mai importante proiecte telecom de pe piata locala, respectiv constructia de catre Romtelecom a unei retele mobile de comunicatii. Contractul de furnizare de echipamente si servicii obtinut de ZTE si Huawei ar putea ajunge la o valoare totala de cateva zeci de milioane de euro.

"Am inceput sa lucram deja la constructia retelei impreuna cu furnizorii ZTE si Huawei. Acestia au fost selectati dupa ce am evaluat mai multi furnizori potentiali pentru scopul construirii acestei retele", au precizat pentru ZF oficiali ai Romtelecom. Ei nu au dorit sa ofere detalii despre valoarea contractului sau ceilalti producatori care au fost in lupta pentru acest proiect.
Companiile chineze ZTE si Huawei nu se afla la primul contract major cu un operator telecom din Romania, proiectul cu Romtelecom adaugandu-se unei lungi liste de afaceri realizate pe piata locala, printre care Orange, Vodafone si RCS& RDS. Practic, majoritatea jucatorilor mari de pe piata locala telecom au semnat in ultimii ani contracte cu unul din cei doi furnizori chinezi.
ZTE si Huawei si-au stabilit de altfel in ultimii ani ca obiectiv strategic cresterea afacerilor din Europa, companiile mizand in lupta cu jucatorii traditionali de pe aceasta piata pe costul echipamentelor si al aranjamentelor de finantare furnizate de banci chineze.
Un exemplu in acest sens este compania Telemobil, operatorul retelei Zapp, care a atribuit ZTE contractul de furnizare a echipamentelor pentru noua retea de date mobile 3G. In acelasi timp, Zapp a obtinut si un credit de 220 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Chinei, obtinerea finantarii fiind facilitata de semnarea contractului cu ZTE. In ceea ce priveste proiectul de la Romtelecom, ZTE si Huawei au inceput deja constructia retelei, operatorul avand in plan sa lanseze primele servicii pana la finele acestui an.
Conform unor surse de pe piata telecom, primele antene au fost instalate deja in Bucuresti si zonele limitrofe, dar si in alte orase mari precum Brasov, Constanta si Cluj. Oficialii Romtelecom nu au comentat aceste informatii, precizand doar ca efortul de dezvolare a retelei va continua si anul viitor.
"Tinta noastra ramane ca primele servicii minimale sa fie disponibile pana la sfarsitul acestui an. Dezvoltarea intregii retele necesita timp si va continua in anul 2009. Pe masura ce vom inregistra o acoperire suficient de extinsa vom promova corespunzator serviciile comerciale catre potentialii clienti", au precizat pentru ZF reprezentantii Romtelecom.
Reteaua de comunicatii mobile are o importanta strategica pentru Romtelecom. Prin aceasta retea, operatorul are pentru prima oara posibilitatea de a propune oferte de date si voce clientilor care nu se afla in zona de acoperire a retelei sale fixe si in care aveau pana acum acces doar operatorii de telefonie mobila. De asemenea, Romtelecom se poate extinde astfel la costuri mai mici si in noi cartiere sau zone apropiate unor mari localitati.
Miza principala pentru Romtelecom o reprezinta lansarea de servicii de date mobile, ce ar putea fi vandute la pachet cu Cosmote, si a altor pachete care sa integreze serviciile proprii. Romtelecom va lansa si servicii de telefonie mobila insa este de asteptat ca operatorul sa nu insiste pe acest segment pentru a nu intra in competitie cu Cosmote, companie care face parte din acelasi grup.
Seful Romtelecom spunea de altfel anterior ca principalul obiectiv al companiei dupa obtinerea licentei este lansarea unor servicii de internet mobil, care lipsesc din portofoliul operatorilor detinuti in Romania de OTE si Deutsche Telekom.
"Imediat ce vom primi licenta, vom incepe construirea retelei bazate pe tehnologia CDMA si vom lansa noile servicii cat mai repede posibil. Obiectivul nostru principal este de a utiliza licenta pentru a oferi servicii de internet mobil de banda larga, in plus fata de serviciile pe care le oferim deja (voce, internet fix de banda larga, televiziune digitala)", declara Yorgos Ioannidis, CEO al Romtelecom.
Managerul care este responsabil de proiectul retelei mobile in cadrul Romtelecom este Wolfgang Breuer, 44 de ani, fost vicepresedinte al Deutsche Telekom pentru Europa Centrala, care ocupa in cadrul Romtelecom pozitia de director executiv pentru tehnologie si operatiuni.
Romtelecom a castigat in septembrie o licenta de comunicatii mobile scoasa la vanzare de statul roman. Celelalte companii care au concurat pentru licenta au fost NetPoint (controlata de RCS&RDS), Saudi Oger (actionarul Telemobil, operatorul retelei Zapp Mobile) si Tactical Network AS, un fond de investitii ceh sustinut de producatorul chinez de echipamente de telecomunicatii ZTE. Tactical Network a depus oferta in parteneriat cu Posta Romana si compania Euroweb Romania.
Posibilitatea de a acoperi eficient si la costuri mici zone mari de teritoriu reprezinta unul din motivele cheie ce au generat interesul pentru aceasta licenta. Astfel, benzile de frecvente in 400 Mhz permit acoperirea cu mai putine antene a unui teritoriu mai mare decat in cazul tehnologiei 3G, spre exemplu, costurile fiind semnificativ mai mici.
Aceste caracteristici ale spectrului fac posibila utilizarea acestei licente, spre exemplu, pentru acoperirea cu servicii de voce si date a mediului rural.
Interesul Romtelecom pentru aceasta licenta, demonstrat si de lansarea rapida a procesului de constructie a retelei, este determinat si de avansul inregistrat de serviciile de acces la internet pe piata locala. Piata locala de servicii internet are inca un potential semnificativ de crestere, fata de piata de telefonie mobila sau fixa, datele ANC aratand, spre exemplu, ca anul trecut veniturile din serviciile de date au inregistrat cea mai mare crestere de pe piata. Astfel, veniturile din furnizarea de servicii de acces la internet au inregistrat anul trecut cel mai puternic avans, de 33,2%, dintre toate segmente pietei locale de telecomunicatii. Incasarile din servicii internet au urcat anul trecut cu 33,2% la 293 mil. euro, in timp ce veniturile din telefonia mobila au crescut cu 16,2% la 1,88 mld. euro, iar cele din serviciile TV au avansat cu 20,3% la 367 mil. euro.
Veniturile din telefonia fixa, unde Romtelecom este numarul unu pe piata, au scazut in 2007 cu 8,8%, la 720 mil. euro, arata cifrele ANC.
Aceste rezultate vin pe fondul cresterii numarului de utilizatori ai serviciilor de acces la internet, tendinta care a continuat si in prima jumatate a acestui an. In iunie 2008, in Romania se inregistrau aproximativ 2,29 milioane de conexiuni de acces la puncte fixe, cu 450.000 mai multe decat in perioada similara a anului trecut.
 
Chinezii au prins contracte mari in Romania
  • Orange - operatorul si-a extins reteaua de internet mobil cu echipamente si servicii Huawei, Ericsson si Alcatel - Lucent.
  • Vodafone - Huawei a castigat un contract major, respectiv proiectul de trecere a operatorului catre o infrastructura de retea IP.
  • Romtelecom - reteaua de comunicatii mobile a companiei va fi dezvoltata cu ZTE si Huawei.
  • RCS&RDS - reteaua mobila a RCS&RDS a fost dezvoltata cu Huawei si Nokia. RCS&RDS a cumparat si peste un milion de telefoane mobile 3G Huawei.
  • Zapp - compania si-a dezvoltat reteaua 3G cu echipamente de la ZTE si cu o finantare de 220 mil. euro de la China Development Bank.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO