Business Hi-Tech

Romania, printre cele mai scumpe destinatii de outsourcing

Romania, printre cele mai scumpe destinatii de outsourcing
04.11.2008, 17:59 324

Romania se numara printre cele mai scumpe destinatii pentru outsourcing IT din Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste cheltuielile finale ale companiilor-client per angajat, arata un studiu al companiei de consultanta si cercetare de piata PMR, specializata pe regiunea central si est-europeana.

Externalizarea serviciilor IT catre companii care au sediul in Romania implica pentru clientii finali cheltuieli anuale minime de 20.405 euro per specialist IT, respectiv 1.700 de euro pe luna, aici fiind inclus salariul, taxele si impozitele, precum si cheltuielile cu facilitatile angajatilor la locul de munca - chirie, energie electrica. Cheltuielile maxime ale companiilor care externalizeaza servicii in Romania ajung la 42.430 de euro, adica 3.500 de euro pe luna per specialist IT. 
Cele mai scumpe locatii din regiune sunt Polonia si Ungaria, unde costul minim total per angajat platit de catre clientul final este de aproximativ 1.850 de euro pe luna.
De cealalta parte, costurile cele mai mici le implica externalizarea de activitati IT in Ucraina si Slovacia, unde costul minim per angajat este de aproximativ 1.480 de euro pe luna.
Valoarea pietei de outsourcing IT din Europa Centrala si de Est a fost de 1,67 miliarde de euro anul trecut, cea mai mare piata din regiune ramanand Ucraina, cu o valoare de 370 mil. euro si 800 de companii de outsourcing in IT, urmata de Romania pe locul doi, unde activeaza 600 de firme, in care lucreaza 12.500 de angajati specializati in servicii IT, fara a fi inclus aici personalul administrativ. Piata locala a fost evaluata anul trecut la 283 de milioane de euro.
Un inginer IT este platit in Romania cu 3,13 euro pe ora, mai bine decat un bulgar, care castiga 2,99 euro pe ora, si decat un indian - 1,63 euro pe ora, dar mai putin decat un ceh, unde plata orara este de 5,03 euro pe ora.
In conditiile in care un angajat roman lucreaza 40 de ore pe saptamana, castigul sau ajunge la 125 de euro saptamanal si aproximativ 500 de euro lunar.
Avantajul tarilor din Europa Centrala si de Est este dat de proximitatea fata de clientii din Europa Occidentala si de abilitatile lingvistice, mult mai diversificate decat pe pietele traditionale pentru outsourcing, cum sunt India si China, unde engleza este limba straina in care sunt livrate cele mai multe servicii, dar unde si costurile sunt cu mult mai scazute, apreciaza autorii studiului.
Printre cei mai mari jucatori care activeaza pe piata locala de outsourcing IT se numara IBM, HP, Accenture, Genpact, Capgemini si TechTeam. Bucurestiul ramane in continuare polul investitiilor din zona de servicii si outsourcing, insa este de asteptat ca marile centre universitare sa prinda avans in urmatorii ani pentru cel putin doua motive: salarii mai mici decat cele din Capitala si accesul la un numar mare de candidati tineri.
Atractivitatea investitionala a Romaniei pentru companiile din outsourcing a scazut anul trecut comparativ cu 2005. Potrivit unui studiu realizat de compania americana de consultanta A.T. Kearney, atractivitatea Romaniei pentru investitorii in outsourcing a scazut comparativ cu 2005. Astfel, tara noastra a coborat opt locuri, ajungang pe pozitia 33 intr-un index care cuprinde 50 de tari, spre deosebire de acum trei ani, cand se clasa pe locul 24, in acelasi index care analiza doar 40 de tari, in special ca urmare a cresterii costurilor cu forta de munca. "Studiile noastre arata ca, desi atractivitatea Romaniei ca destinatie offshore a scazut in termeni relativi, Romania continua sa prezinte oportunitati importante, in special din punct de vedere financiar in corelatie cu gradul de pregatire/educatie a fortei de lucru si a cunostintelor de limbi straine", spune Bogdan Belciu, manager in cadrul A.T. Kearney.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO