Business Hi-Tech

România este pe locul 12 în lume după viteza medie la net

România este pe locul 12 în lume după viteza medie la net

Autor: Adrian Seceleanu

18.12.2015, 00:04 451

România s-a clasat în al treilea trimestru din acest an pe locul 12 la nivel global într-un top după viteza medie de conectare la internet fix, cu un rezultat de 13,1 Mbps, mai bun cu 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar la distanţă faţă de liderul Coreea de Sud, conform unui raport publicat de compania americană Akamai.

Cehia este singura ţară din regiune care s-a plasat pe un loc mai bun în raport cu România, după ce a înregistrat o viteză medie de 14,5 Mbps pentru serviciile de date. Viteza din România este de peste 2,5 ori mai mare decât media înregistrată la nivel global, conform raportului Akamai.

Pe de altă parte, România stă mai bine într-un clasament realizat după media vitezelor maxime înregistrate de conexiunile la internet, respectiv 8 la nivel global. Cu o medie a vitezelor maxime la net de 72,9 Mbps, România este cel mai bine plasată ţară europeană din top. Acest indicator arată care sunt cele mai mari viteze pe care utilizatorii se pot aştepta să le experimenteze în realitate de la furnizorii lor de servicii de internet fix.

Viteza medie globală a serviciilor de conectare la internet a crescut uşor, cu 0,2%, faţă de trimestrul anterior, la 5,1 Mbps. În raport cu aceeaşi perioadă a anului precedent viteza medie a serviciilor de date la nivel global a avansat cu 14%.

Conform unui raport al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Regle­men­tare în Comunicaţii (ANCOM), la jumătatea acestui an în România existau peste două mili­oane de conexiuni de bandă largă, cu viteze de cel puţin 100Mbps, o creştere cu 86% faţă de aceeaşi perioadă din 2014.

Cei mai mari jucători de pe piaţa locală de servicii de internet prin linii fixe sunt RCS&RDS, grupul Telekom şi UPC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO