Business Hi-Tech

Roca X, fondul creat de mai mulţi antreprenori români care investeşte în start-up-uri din tehnologie, l-a desemnat pe Alexandru Bogdan la conducerea operaţiunilor

Alexandru Bogdan

Alexandru Bogdan

Autor: Cristina Bellu

05.05.2020, 14:49 1409

Recent, fondatorii ROCA X au majorat capitalul de la 2,7 milioane euro la 4 milioane euro.

ROCA X, vehicul investiţional local lansat anul trecut ca parte a Impetum Group, anunţă numirea lui Alexandru Bogdan la conducerea operaţiunilor proiectului destinat afacerilor disruptive la început de drum.

“Alexandru Bogdan face parte din echipa ROCA X încă de la înfiinţare, contribuind la dezvoltarea proiectului prin aptitudinile sale transversale de product design, user şi customer experience, digital şi expertiza în IT. În interacţiunea cu start-up-uri îşi pune în valoare backgroundul ca antreprenor, growth marketer precum şi pasiunea pentru tehnologie”, transmit reprezentanţii ROCA X.

De la începutul anului, fondul de investiţii şi-a anunţat implicarea în cinci noi start-up-uri, portofoliul total numărând în acest moment 14 businessuri din tehnologie.

Datele transmise de reprezentanţii fondului de investiţii arată că în deciziile de investment, o nişă care atrage atenţia în aceste zile este cea de eHealth, unde ROCA X este prezentă prin sprijinul acordat platformei xVision, un tool pentru interpretarea radiografiilor, care detectează prin algoritmi de machine learning şi AI anomaliile din imagistica medicală. Compania a dezvoltat recent un feature pentru depistarea cazurilor de coronavirus, pe baza radiografiei pacienţilor, de la distanţă şi în siguranţă.

Un alt subsector tech cu perspective de creştere în perioada imediat următoare este nişa instrumentelor de colaborare şi dezvoltare la distanţă. Aici se încadrează şi Code of Talent, platformă de microlearning sprijinită de ROCA X, care prefigurează să schimbe viaţa companiilor şi modul în care vor fi atinse obiectivele de business şi de dezvoltare ale echipelor, prin eficientizarea modului de lucru al angajaţilor, împreună şi separat.

FAB, startup de tech din Israel care oferă o soluţie de monitorizare şi optimizare dedicată parcurilor eoliene bazată pe drone autonome şi rezidente, este al treilea dintre noile startupuri din proiectul ROCA X. First Airborne, pe numele lui întreg, propune sistematizarea procedurii de inspecţie a turbinelor, costuri reduse la 20%, şi reducerea riscului de accidentare în timpul procedurii.

“Selecţionarea în accelerator britanic Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult, precum şi paşii parcurşi în procesul susţinut de validare în piaţă si contractare a soluţiei, confirmă potenţialul FAB de a revoluţiona această industrie de viitor“, spun reprezentanţii ROCA X.

Un al patrulea nou startup ROCA X este Humans, un API pentru conţinut digital. Humans va furniza o interfaţă pentru modelarea şi manipularea conţinutului multimedia sintetic, generat prin procesarea de algoritmi inteligenţi a materialelor audio-video existente în cele mai mari bănci de video din lume (Netflix, amazon, TikTok).

Susţinerea Milluu, aplicaţia mobilă dedicată închirierii rezidenţiale, ce conectează direct proprietarii şi chiriaşii, încheie ciclul de tranzacţii desfăşurate de ROCA X în primul trimestru al anului.

Tot în T1/ 2020, ROCA X a făcut primul follow on într-un startup: este vorba despre plasarea de capital adiţional în Beez, platforma de cashback care şi-a validat viabilitatea în piaţă. Beez este de asemenea primul startup din proiectul ROCA X.

“Într-o economie incertă, tehnologia îşi dovedeşte potenţialul atât ca bază solidă pentru viitorul dezvoltării businessului românesc cât şi în viitorul investiţiilor. Actualmente, un coş investiţional variat, care include şi sectorul tech, promite să fie cea mai promiţătoare abordare”, concluzionează reprezentanţii ROCA X.

Platforma ROCA Investments a pornit la drum în 2018 cu un capital de 4,5 mil. euro. În primul an a realizat trei tranzacţii şi şi-a majorat capitalul la 12,8 mil. euro. În anul 2019, ROCA Investments a încheiat alte cinci noi tranzacţii.

De la începutul acestui an, ROCA, alături de CITR – jucător pe piaţa de insolvenţă, şi ROCA X – fond care caută start-up-uri din tehnologie, s-au reunit sub umbrela Impetum Group, cu un capital de 40 mil. euro. Fondatorii celor trei companii şi-au propus ca, în cinci ani, să-şi tripleze capitalul, ajungând la 120 mil. euro.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO