Business Hi-Tech

Robotii invata drumul printre standuri

14.09.2005, 19:17 18

Producatorul japonez de electronice Fujitsu a creat un robot care sa ajute clientii din magazine sa gaseasca produsele pe care le cauta si sa ii indrume printre standuri, scrie presa internationala.

Enon, cum este numit robotul, are capacitatea de a recunoaste vocea umana, este dotat cu camere de luat vederi si senzori de miscare si are 1,22 m inaltime, au precizat oficialii Fujitsu.

Robotul va intra pe piata japoneza in noiembrie si se va vinde la pretul de 54.000 de dolari (aproximativ 44.000 de euro), cost care nu include software-ul. Oficialii Fujitsu au refuzat sa dea detalii cu privire la pretul software-ului care trebuie instalat pentru ca robotul sa functioneze. Pana acum, Fujitsu a primit comanda pentru 10 bucati, insa spera sa vanda cel putin 20-30 de roboti, scrie presa internationala.

Enon se va putea plimba in magazin si prin depozite fara sa se piarda, intrucat va avea o harta instalata pe computerul pe baza caruia functioneaza. Robotul se va putea deplasa cu diferite viteze si va putea ridica obiecte cu o greutate de pana la jumatate de kilogram, au mai spus oficialii Fujitsu.

La conferinta de presa in cadrul careia a fost prezentat Enon, acesta a intampinat ziaristii. "Buna ziua. Bine ati venit la Fujitsu. Eu sunt Enon. Dumneavoastra sunteti reporteri?", a spus cu o voce feminina micul robot.

Cu toate acestea, Enon nu este inca foarte performant, intrucat s-a impiedicat de un cos cu pliante pe care trebuia sa-l vada si sa-l ridice, iar atunci cand a incercat sa puna o cutie pe o masa, s-a lovit de aceasta de mai multe ori pana a reusit.

Piata mondiala a robotilor utilitari va valora, pana in 2010, 907 milioane de dolari (740 de milioane de euro), au estimat specialistii Fujitsu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO