Business Hi-Tech

Rivalii Apple musca din iPod

10.02.2005, 00:00 19

Muzica digitala se cumpara sau se inchiriaza? Aceasta este dilema actuala a serviciilor de muzica online si implicit a playerelor digitale. Cei care vor "ghici" raspunsul corect vor castiga.
De pilda, Microsoft a lansat programul Digital Rights Management ca platforma pentru echipamentele home theatre si periferice audio. Sub numele de cod "Janus", softul permite consumatorilor sa inchirieze melodii direct de pe Internet, fara interventia computerului. De fiecare daca cand utilizatorul se conecteaza la serviciul de muzica pe Internet, playerul verifica automat daca acesta si-a platit abonamentul. In caz contrar, melodiile nu mai ruleaza. Acest lucru se intampla si daca utilizatorul nu se conecteaza la serviciu in mod regulat.
Apple nu produce nici un echipament portabil care sa comunice in acest mod. Posesorii unui iPod pot utiliza numai melodiile in formatul furnizat de iTunes, in timp ce alte playere accepta muzica de la o multime de alte magazine online.
Companiile Napster si F.Y.E. au inceput sa ofere deja servicii de inchiriere a muzicii prin abonament prin programul Janus. Napster planuieste ofensiva impotriva Apple cu o campanie publicitara in valoare de 30.000 $ pentru promovarea serviciului similar numit Napster To Go. "Acesta este primul serviciu cu abonament pe baza programului Janus care iese pe piata in forta", a spus un analist al Forrester Research. Abonamentul la serviciul Napster costa 14,95$ pe luna, aproape cu 5$ mai scump decat un abonament pentru descarcarea melodiilor pe echipamente care nu sunt portabile. Serviciul celor de la F.Y.E. costa tot 14,95$ pe luna. Consumatorii obisnuiti sa cumpere CD-uri sau muzica online vor trebui "convertiti" prin marketing sa plateasca un abonament lunar pentru muzica, ca la televiziunea prin cablu, spun analistii care sustin acest model de business. claudiu.andone@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO