Business Hi-Tech

Richard Moat, CEO Orange: Un mare semn de intrebare pe 2008 este daca vom reusi sa ne mentinem marja de profit

Richard Moat, CEO Orange: Un mare semn de intrebare pe 2008 este daca vom reusi sa ne mentinem marja de profit

Richard Moat, CEO al Orange Romania

04.02.2008, 19:01 21

Concurenta de pe piata locala telecom va continua sa creasca in acest an, stimulata atat de intrarea RCS&RDS pe telefonia mobila si schimbarile de la Telemobil (Zapp), cat si de faptul ca acum batalia pe clienti se va duce in conditiile in care piata este matura, iar achizitia de clienti va fi extrem de dificila, estimeaza Richard Moat.
"Cred ca competitia a crescut substantial anul trecut, antrenata in principal de succesul pe care l-a avut Cosmote. Ne vom confrunta cu un alt nivel de competitie, pentru ca Zapp - care nu a mai inregistrat miscari semnificative din punct de vedere al cotei de piata de ceva timp acum - a fost preluat si a anuntat ca va dezvolta o retea 3G la nivel national. Apoi avem RCS&RDS, care a inceput sa-si implementeze reteaua, astfel ca vom avea cinci jucatori in 2008, iar guvernul vorbeste de o licitatie pentru cea de-a sasea licenta. Astfel, as spune ca in 2008 vom vedea un grad ridicat de competitie", afirma seful Orange Romania.
"Cred ca in mod clar in 2008 nu ne mai putem astepta la acelasi nivel de crestere care a fost inregistrat in aniii precedenti. Operatorii vor cauta alte surse de venituri pe langa cresterea organica pentru a-si mentine marjele de profit. Cred ca va fi un an interesant, destul de diferit de oricare dintre cei pe care i-am vazut pana acum", adauga Moat.
Cosmote, care a activat in perioada 2000-2005 sub numele Cosmorom, si-a relansat operatiunile sub numele Cosmote si a ajuns in mai putin de doi ani la trei milioane de clienti. Al doilea mare jucator de pe piata este Vodafone cu aproape 9 milioane de clienti, urmat de Telemobil (Zapp), cu aproximativ 500.000 de abonati. RCS&RDS nu a comunicat pana acum numarul de clienti pentru serviciul de telefonie mobila lansat anul trecut si care este disponibil in cateva orase din tara.
Orange, care estimeaza ca va ajunge in prima parte a acestui an la 10 milioane de utilizatori, si-a pus ca obiectiv pe acest an cresterea la 10,7 milioane de utilizatori si obtinerea unor venituri de peste 1,3 miliarde de euro.
"Cred ca vom avea la finele acestui an 10,7 milioane de clienti. Este o tinta realista, nu vad cum am putea creste mai mult decat atat", spune Richard Moat.
In ce priveste abordarea RCS&RDS, care furnizeaza fara o taxa lunara serviciul de telefonie mobila, Richard Moat afirma ca strategia operatorului este explicabila.
"Cred ca daca intri al cincilea pe orice piata, trebuie sa adopti o strategie bazata pe pret pentru a-ti construi o pozitie pe piata. Venind al cincilea pe piata, esti obligat sa adopti o asemenea strategie. In ce priveste intrebarea, daca RCS&RDS are loc pe piata, este greu de spus. Daca ne uitam la o extrema in Europa, avem tari ca Danemarca - unde eu am fost anterior, unde erau patru operatori de retea si mai mult de zece operatori virtuali, iar tara avea 5,3 milioane de oameni. O piata similara, foarte aglomerata, era Olanda. Apoi, la cealalta extrema avem o tara ca Franta cu trei operatori si o populatie de 60 de milioane de oameni. In Marea Britanie exista cinci operatori de retea si 60 de milioane de oameni. Romania este, cred, undeva la mijloc. Cred ca exista loc pentru toti operatorii pe piata, dar cu totii vom avea de infruntat un an 2008 plin de provocari", spune seful Orange.
Richard Moat afirma ca 2008 va fi un an dificil nu doar din punct de vedere al presiunilor concurentiale, ci si ca urmare a evolutiilor economice.
"Cred ca economia Romaniei este vulnerabila in situatia in care se afla in acest moment. In mod clar exista multa volatilitate in rata de schimb si multi oameni au credite in valute straine si in special in euro. De aceea, costul imprumuturilor lor a crescut substantial si destul de repede in ultimele luni, de aceea banii disponibili vor fi mai putini in 2008. In mod clar economia continua sa creasca, salariile cresc substantial, asa ca exista factori care ne duc in cealalta directie (?) dar sunt totusi putin ingrijorat ca expansivitatea consumatorilor romani, daca pot spune asa, din 2006/2007 ar putea sa nu continue in mod necesar la aceeasi rata de crestere in 2008", spune seful Orange.
In ce priveste evolutia tarifelor pentru serviciile telecom in anul curent, Richard Moat spune ca in mod clar acestea vor continua sa scada.
"Cred ca tarifele au continuat sa scada anul trecut. Asa cum stim cu totii, Cosmote a avut niste oferte agresive pe piata, in special pe segmentul de cartele preplatite, si in mod sigur noi am raspuns. In 2008 preturile vor continua sa scada, este evident, pentru ca asa cum am spus va exista un grad superior de competitie, iar pe acest fundal, la care se adauga si evolutiile macroeconomice, ramane de vazut daca vom reusi sa ne mentinem marjele la nivelul din 2007. Acesta este un mare semn de intrebare pentru 2008."
Orange Romania a raportat in 2006 o cifra de afaceri de 1,07 mld. euro si un profit net de 401,3 mil. euro. Operatorul nu a anuntat rezultatele financiare pe anul trecut, dar a anuntat anterior ca estimeaza venituri de 1,2 mld. euro. Vodafone Romania estimeaza de asemenea venituri de aproximativ 1,2 mld. euro pentru anul calendaristic 2007.
Richard Moat afirma ca in topul prioritatilor companiei pe acest an se afla serviciile de date mobile, catre care va fi directionata o parte din bugetul de investitii al Orange pe 2008, situat la peste 200 de milioane de euro.
"Vom continua sa extindem acoperirea serviciilor 3G. Acoperim acum cele mai importante orase, litoralul, cele mai importante statiuni montane si zone turistice, dar vom continua sa densificam acoperirea serviciilor de date, atat din punct de vedere al acoperirii geografice cat si din punct de vedere al vitezei pe care o oferim. Sunt doar 35 de operatori in lume care au lansat servicii de date la 7,2 Mbps si doar 22 de operatori in lume care au lansat servicii de incarcare a datelor la viteze de 1,4 Mbps. In acest an vom ajunge in mod clar la viteze de descarcare a datelor de 14,4 Mbps. Vom investi in acest an o suma egala cu cea de anul trecut, de peste 200 de milioane de euro, ceea ce va duce investitiile totale ale companiei in Romania de la 1,4 la 1,6 miliarde de euro", afirma Richard Moat.
Oficialul Orange spune ca anul trecut compania a inregistrat cresteri puternice ale numarului de abonati la serviciile de date, in special dupa ce compania a crescut vitezele de transfer.
"La finele lunii decembrie, numarul abonatilor la pachetele Internet Unlimited a crescut de aproximativ sapte ori fata de luna iunie, majorarea puternica a numarului de utilizatori fiind inregistrata dupa lansarea serviciilor de date cu tehnologia HSDPA. Viteza este cu siguranta cheia pentru a determina oamenii sa adopte acest tip de servicii."
Seful Orange Romania afirma in acest context ca una din principalele arii de interes ale companiei in acest an o vor reprezenta companiile. Atat Orange, cat si Vodafone sustin ca sunt lideri pe segmentul furnizarii de servicii de comunicatii si date pentru segmentul de business.
"Este o lupta foarte stransa intre noi si Vodafone pe segmentul de business. In mod evident piata de business este una foarte importanta. Orange obtine peste 30% din venituri de la companii si, pe langa acest lucru, piata de business continua sa se extinda rapid in ciuda climatului nu tocmai optimist din prezent. Per ansamblu, piata de business se extinde foarte rapid si, de aceea, trebuie sa ne extindem pentru a fi siguri ca obtinem o cota de piata corecta pe acest segment din randul noilor companii care intra pe piata. Este o arie majora de focus pentru noi, pentru echipele noastre de vanzari. Privesc cu incredere perspectiva de a ramane numarul unul pe piata de business. Companiile sunt cele care adopta masiv serviciile de date, astfel ca daca una din preocuparile noastre principale din acest an este legata de serviciile de date, atunci trebuie sa ne concentram pe companii pentru a fi siguri ca putem obtine cresterea maxima de venituri pentru serviciile de date", a adaugat Moat. El estimeaza ca Orange isi va recupera in trei ani investitiile realizate in serviciile de date.

Pleaca in octombrie?
Richard Moat ar putea pleca in acest an de la Orange Romania, daca grupul France Telecom - actionarul majoritar al operatorului - va decide sa nu extinda pentru a doua oara, in octombrie, contractul de management.
"Am venit in Romania in octombrie 2004 si am avut un contract pe doi ani, care a fost ulterior extins cu inca doi ani. Cred ca este adevarat sa spunem ca am indeplinit sau depasit obiectivele de business care au fost stabilite pentru Orange Romania. In prezent nu exista niciun motiv pentru a avea loc o schimbare, desi stiu ca France Telecom are o politica de a roti persoanele din senior management pentru a se asigura ca oamenii raman motivati, au idei si initiative proaspete decat sa ii tina pe loc pentru perioade extinse de timp", afirma Richard Moat. El spune ca exista si alte persoane din managementul Orange Romania al caror contract expira in acest an, insa in cazul acestora contractele vor fi extinse, pentru ca se afla de mai putin timp in Romania. Seful Orange spune ca daca ar fi optiunea sa, el ar alege sa mai ramana in Romania. "Mie imi place Romania foarte mult si daca ar fi optiunea mea, as sta aici mult mai mult. Dar trebuie sa vad care va fi decizia grupului, iar in acest moment nu stiu raspunsul la aceasta intrebare."

Agenda pe 2008

10,7 milioane de utilizatori si venituri de peste 1,3 mld. euro
Mentinerea marjei de profit la nivelul inregistrat in ultimii ani
Investitii de peste 200 de milioane de euro si cresterea numarului de angajati de la 2.750 la 3.000
Cresterea vitezei de descarcare a datelor pentru serviciile de date mobile la 14,4 Mbps
Concentrare pe clientii de business, cei mai mari consumatori de servicii de date mobile
Furnizarea de servicii TV, pe langa serviciile de telefonie mobila, fixa si internet din portofoliu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO