Business Hi-Tech

Revolutia industriala din Secolul 21 va purta un un singur nume: convergenta

08.05.2003, 00:00 66

Retelele convergente bazate pe protocol Internet si tehnologiile broadband vor produce "revolutia industriala" a secolului 21, a afirmat ieri la Bucuresti, in cadrul Cisco Expo 2003, Mark de Simone, vicepresident tech solutions & corporate marketing la Cisco Systems.
Daca in prezent avem "fire" separate pentru voce (telefonie), date,  TV prin cablu si stocare de date, in viitorul foarte apropiat aceste retele vor converge. Vom ajunge astfel la Reteaua unica, asa-numita IP Network (retea bazata pe protocol Internet). "IP Network va fi motorul care prin care se vor putea efectua convorbiri telefonice, transmisii de date, de programe TV, filme, imagini etc", a explicat De Simone.
Experimente au fost deja facute iar o companie italiana, Fast Web, a dovedit ca operatorii pot avea succes oferind un pachet absolut nou de servicii de comunicare si divertisment pentru utilizatorii casnici. Compania a dezvoltat o retea IP prin care poate furniza pe langa servicii de telefonie Voice over IP (VOIP), televiziune digitala, acces la Internet de mare viteza si video-on-demand (inchiriere online de filme) . Practicand acest gen de strategie compania a reusit sa castige in doi ani 200.000 de clienti in numai doua orase.
Tehnologia WiFi, care permite accesul wireless la Internet de mare viteza prin unde radio, va contribui de asemenea masiv la aceasta noua revolutie industriala.
"WiFi nu va fi o alternativa la standardele pentru telefonia mobila (GSM, GPRS sau CDMA2000). Este o tehnologie complementara care a inceput sa se dezvolte tot mai mult pentru ca echipamentele nu sunt foarte scumpe si pentru ca poate transporta date la o viteza de pana la 11 Mbps. Viitoarea generatie de echipamente WiFi ar putea ajunge la 20-30 Mbps", spune oficialul.
Standardul WiFi si retelele wireless(WLAN) construite pe baza acestei tehnologii sunt ideale pentru locurile publice cum ar fi aeroporturile sau statiile de metrou. "In Paris compania care administreaza metroul a creat o retea WLAN (hotspot) in aproape fiecare statie. Lufthansa are deja in avioane WLAN astfel incat daca esti la aeroportul din Munchen poti sa-ti citesti e-mail-urile iar apoi, daca iei avionul spre o alta destinatie si mergi cu Lufthansa poti sa-ti folosesti in continuare posta electronica, in timpul zborului, de pe laptopul propriu", a precizat Mark de Simone.
Singurele doua probleme pe care le ridica utilizarea tehnologiei WiFi si a retelelor wireless sunt securitatea (trebuie sa te asociezi unei retele virtuale private - VPN pentru a te proteja impitriva atacurilor cibernetice si pentru a te asigura ca nu toata lumea vede ce scrii pe e-mail) si facturarea. Exista in prezent mai multe moduri de facturare la serviciile de WLAN: cardul preplatit si includerea sumei aferente serviciului pe factura operatorului daca esti abonat la el.
Pentru operatorii de servicii WLAN provocarea cea mai mare consta insa in a asigura roaming intre diversele retele. Spre exemplu daca esti in hotel si iti accesezi e-mail-ul vei dori ca, in momentul in care parasesti cladirea si te urci in masina, aplicatia sa functioneze in continuare pe GPRS, spre exemplu.Altefel spus, laptopul sa-si mentina conectarea la Internet trecand de la  WiFi la GPRS.
"Realizarea roaming-ului intre retele e posibila in prezent iar un astfel de serviciu este furnizat de deja de British Telecom", a precizat de Simone.
Chiar daca deocamdata serviciile WLAN sunt indicate in special pentru oamenii de afaceri, "WiFi nu va fi un standard de business, ci si unul pentru utilizatorii obisnuiti. Mai mult, cred ca tehnologia si serviciile bazate pe WiFi vor fi utilizate chiar mai mult decat sunt in prezent folosite cele GSM", apreciaza oficialul.
Cele doua tehnologii (GSM/GPRS si WiFi) se vor completa reciproc.
Datorita ritmului accelerat de dezvoltare a serviciilor WLAN si a tehnologiei WiFi, operatorii nu vor mai percepe tarife ridicate pentru ca furnizeaza banda larga la acces Internet si vor fi nevoiti sa ofere noi servicii cu valoare adaugata pentru a-si spori veniturile.
Companiile din intreaga lume ar putea exploata din plin oportunitatile pe care le ofera tehnologiile wireless si retelele bazate pe Internet. Aplicatii de business care functioneaza pe aceste retele pot spori productivitatea unei tari, spre exemplu, cu aproximativ 48%. Cresterea productivitatii la randul sau va contribui la sporirea intr-un ritm mai accelerat a produsului intern brut si a standardului de viata.
"Astfel, daca Romania isi va mentine ritmul de crestere a PIB cu 5% pe an, standardul de viata s-ar putea dubla in aproximativ 14 ani", a aratat Jacek Murawski, general manager Cisco Systems Central Europe. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO